De Heiligdomsvaart in Maastricht is springlevend

Print

Afbeelding: Annemiek Mommers

De Heiligdomsvaart in Maastricht leeft. Dat is duidelijk, concludeert woordvoerder Stan Hoen van de organisatie.

Die kijkt tevreden terug op het zevenjaarlijks religieus-cultureel evenement rond de patroonheilige Sint Servaas. De Heiligdomsvaart, die elf dagen heeft geduurd, is zondag afgesloten met een tweede grote ommegang door de binnenstad.  

Volgens schattingen van de politie stonden er zo’n 75.000 mensen langs de route. Meer dan vorige week bij de eerste ommegang. "Toen was code oranje voor slecht weer afgegeven. Dat zal mensen weerhouden hebben." Onterecht, zo bleek, want als bij een wonder bleef het droog.

Lezingen
Niet alleen de ommegangen zijn goed bezocht, stelt Hoen. Ook lezingen en kleinere activiteiten door de hele stad konden rekenen op vele honderden belangstellenden uit binnen- en buitenland. Exacte cijfers heeft Hoen niet, maar hij schat dat al bij al het totaal bezoekersaantal niet veel lager is dan zeven jaar geleden, toen er ongeveer 150.000  mensen op de Heiligdomsvaart af kwamen.

Dit keer waren er ook veel jongeren, zeker onder de pelgrims, verklaart hij.  "Vergeet niet: we hebben 1,3 miljard katholieken op deze wereld en dat aantal groeit als kool. Er komen er 1,5 miljoen jaarlijks bij." De ontkerkelijking en secularisatie mag dan wel voor West-Europa een gegeven zijn, voor de rest van de wereld niet, concludeert Hoen.

Deken Hanneman
Het thema van de Heiligdomsvaart 2018 was Doe goed en zie niet om wat staat voor: wees goed voor een ander zonder er iets voor terug te verwachten. Bedacht door onder anderen wijlen deken Mathieu Hanneman. Zondag werd een plaquette ter nagedachtenis aan hem onthuld in de St. Servaasbasiliek.
 (Foto: Jean-Pierre Geusens)

Paus Franciscus heeft Maastrichtenaar Joseph Goumans benoemd tot ridder in de orde van Sint Sylvester omdat hij zich op een bijzondere wijze inzet voor de katholieke kerk.  Goumans ontving de onderscheiding zondag aan het einde van de pontificale eucharistieviering op de laatste dag van de Heiligdomsvaart. 

De in Venray geboren Goumans, die als advocaat in Maastricht werkt, is sinds 2000 lid van het kerkbestuur van de Sint-Servaasbasiliek, waarbinnen hij de rol van secretaris vervult. Hij is zeer betrokken bij het dagelijks bestuur van de parochie. Ook is hij al vele jaren lid van het bestuur van de Schatkamer van Sint Servaas en beslist hij mee over de aanschaf en restauratie van kunstvoorwerpen die hier tentoon worden gesteld.

Daarnaast is Goumans sinds 2000 voorzitter van de Vereniging het Graf van Sint Servaas. Deze vereniging organiseert elke zeven jaar de Heiligdomsvaart in Maastricht.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →