RooyNet haalt 1200 oude foto’s van het web

Print
RooyNet haalt 1200 oude foto’s van het web

Afbeelding: Rooynet

Website RooyNet in Venray verwijdert 1200 historische foto’s waarvan niet zeker is of er auteursrecht op rust.

Het gaat om een klein deel van de collectie. Recent werd de 26.000ste foto op RooyNet geplaatst.

De website van het Historisch Platform Venray, Stichting Venrays Museum en gemeentearchief, volgt daarmee het advies van branchevereniging Brain. Die adviseerde de leden oude (lucht)foto’s en ansichtkaarten waarvan niet zeker is hoe het zit met auteursrechten, niet langer toegankelijk te maken.

Rechtszaak
Aanleiding is een door het Archief Erfgoed Leiden verloren rechtszaak, aangespannen door een Rotterdamse uitgever van historische fotoboeken. Het archief had 25 oude prentbriefkaarten online gezet. De uitgeverij protesteerde met succes tegen schending van auteursrecht.

En sommeerde zestien archieven - waaronder Stichting Venrays Museum - te betalen voor het publiekelijk maken van foto’s waarvan de uitgeverij claimt het auteursrecht te hebben. Tegen de uitspraak is beroep aangetekend, maar RooyNet neemt het zekere voor het onzekere.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →