Eerste wereld-leverdag: check jezelf op vervetting

Print
Eerste wereld-leverdag: check jezelf op vervetting

Afbeelding: iStock

maastricht - Is mijn lever gezond? Daar kun je binnen luttele minuten achter komen op de eerste World Fatty Liver Day, op 12 juni.

In de ziekenhuishal van het Universitair Medisch Centrum in Maastricht staat dan de maag-, darm-, en leverspecialist Ger Koek met een fibroscan. Met die scan is een leverbeschadiging vrij eenvoudig in beeld te brengen.

Iedereen die dat wil kan op 12 juni gebruikmaken van de scan en erachter komen wat de status van zijn of haar lever is.

Gevaren
Het doel van de dag is mensen bewust maken van de gevaren van een vette lever. Leververvetting kan levensgevaarlijk zijn. Liefst een kwart van de wereldbevolking kampt ermee. In Nederland betreft het 4,25 miljoen mensen, tussen de 70 en 90 procent van de mensen met overgewicht of obesitas heeft deze aandoening.

Diabetes
Overmatige opslag van vet in de lever leidt tot leververvetting. Dit veroorzaakt leverontsteking waaruit cirrose en leverkanker kan ontstaan. Chronische leverontsteking speelt eveneens een belangrijke rol bij de ontwikkeling en verergering van diabetes, kanker, hart- en vaatziekten.

Een ongezonde levensstijl ligt aan de basis van leververvetting. Het wordt veroorzaakt door ongezond en onregelmatig eten, door te veel slechte vetten en koolhydraten, alcohol, te veel calorieën, te weinig bewegen en bepaalde medicijnen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →