Aartsbisschop Maastricht eregast tweede ommegang van 'zien eige Traiectum ad Mosam'

Print

Gouverneur Theo Bovens gaf tijdens de tweede ommegang graag uitleg over lokale religieuze, historische en culturele zaken aan de titulaire aartsbisschop van Maastricht. De Pool Waldemar Sommertag was een aandachtig luisteraar. Afbeelding: Laurens Bouvrie

Maastricht - De in februari van dit jaar tot titulair aartsbisschop van Maastricht benoemde Poolse nuntius, Waldemar Sommertag, was zondag 3 juni eregast van de organisatoren van de Heiligdomsvaart 2018. Te midden van kerkelijke en wereldlijke regionale hoogwaardigheidsbekleders zat de ‘ambassadeur van de paus’ in het Centraal-Amerikaanse land Nicaragua op de Vrijthof-tribune te genieten van de tweede ommegang van ‘zien Mestreech’.

Titulaire zetels

Titulaire zetels worden toegekend aan bisschoppen die wel bisschop zijn, maar geen eigen bisdom hebben. Dit geldt bijvoorbeeld voor hulpbisschoppen, bisschoppen in de diplomatieke dienst van het Vaticaan en soms ook voor bisschoppen die vóór hun 75e met emeritaat gaan. In het geval Sommertag betreft het een afgezant van het Vaticaan in Nicaragua en daarom aartsbisschop wordt.

Nog geen ‘Mestreechs’, wel vijf andere talen

De 50-jarige Waldemar Sommertag spreekt diverse talen vloeiend. Behalve zijn moedertaal spreekt hij, zo zegt de Maastrichtse geestelijke Eugène Dassen zondagmiddag op een zonovergoten Vrijthof, onder meer Duits, Italiaans, Latijn en Spaans. “Nein, nog gein Mestreechs”, zegt Dassen die zelf in Rome woont, werkt en studeert. “Maar dat lijkt me een kwestie van tijd”, laat hij met een knipoog weten. De Pool zelf is zondagmiddag vooral bezig vol bewondering te kijken naar het schouwspel dat twee uur lang voor zijn ogen afspeelt. Zijn tijdelijke buurman, gouverneur Theo Bovens, is niet alleen de hoogste politicus/bestuurder van de provincie Limburg. Hij staat ook bekend als een wandelende encyclopedie van de historie van Maastricht. Specialiteit: de religieuze historie van de stad. Met plezier geeft hij regelmatig uitleg aan de titulaire aartsbisschop van de Limburgse hoofdstad.

Maastricht als bisschopsstad

Titulaire bisschopszetels gaan altijd terug op bisdommen die in het verleden hebben bestaan, maar ooit zijn opgeheven of verplaatst. Maastricht was vanaf de vierde eeuw een bisdom, met Sint Servaas als eerste bisschop. De zetel werd in de achtste eeuw verplaatst naar Luik.

Drie stoeltjes van de aartsbisschop vandaan zit de eerwaarde John Dautzenberg. Hij is sinds november 2016 pastoor van de parochie Sint Servaas en deken van Maastricht. Voor de tweede keer geniet hij van het schouwspel dat door tienduizenden mensen wordt bezocht. Hij vindt het geweldig dat Sommertag te gast is. “Een mooie geste van het organiserend comité. Hij kan nu met eigen ogen zien waar de titel die hij namens het Vaticaan draagt voor staat.”

Pas sinds 1970 is Traiectum ad Mosam een titulaire zetel

De titulaire zetel van Maastricht bestaat overigens pas sinds 1970, toen oud-bisschop Moors van Roermond terugtrad en de eerste titulaire bisschop van Maastricht werd. In het Vaticaan heet het aartsbisdom overigens Traiectum Ad Mosam. Na zijn terugtreden was Mgr. Gijsen ook enige tijd titulair bisschop van Maastricht, tot aan zijn benoemding in Reykjavik. Tussen 2006 en 2012 mocht een hulpbisschop uit Ecuador zich titulair bisschop van Maastricht noemen. Die kan evenwel niet zeggen dat hij ooit – zoals nu Waldemar Sommertag - aanwezig was bij het belangrijkste religieuze feest van zijn bisdom Maastricht.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →