Toneelacademie wil via rechter van docent af

Toneelacademie Maastricht.© Google Streetview

Via de rechter wil Zuyd Hogeschool het contract laten beëindigen van een docent van de Toneelacademie Maastricht, die wangedrag zou hebben vertoond met een of meerdere studenten. Dat stelt Rob Ligthert, directeur van de toneelacademie Maastricht.

Ruud Maas

Volgens hem concludeert een bureau na onderzoek dat de man over de schreef is gegaan, maar de docent zou zijn gedrag niet ontoelaatbaar vinden. "Hij heeft toegegeven dat de gebeurtenissen plaatsvonden, maar vindt niet dat hij een grens overging. Daardoor staan we lijnrecht tegenover elkaar en volgt een rechtszaak om te zien of we afscheid van elkaar kunnen nemen."

In gesprekErwin Groenewold van Zuyd Hogeschool wil de rechtsgang niet bevestigen. "Wij zijn naar aanleiding van uitkomsten van onderzoek in gesprek met een docent. Zodra we hier uit zijn kan Zuyd een verklaring afleggen. Tot die tijd kan ik in het kader van de privacy en bescherming van belangen van betrokkenen de uitspraken ontkennen noch bevestigen." Ayhan Kara, advocaat van de docent, bevestigt de rechtszaak maar weigert commentaar. Hij stelt alleen dat Zuyd de zaak heeft aangespannen.

OngewenstHet onderzoek naar de docent is uitgevoerd door het Rotterdamse Bezemer Kuiper & Schubad, dat zich bezighoudt met de aanpak van ongewenste omgangsvormen. Het bedrijf heeft tot nu toe niets over de inhoud van het onderzoek willen zeggen. Zuyd ging over tot het externe onderzoek "op basis van bevindingen van onze ombudsman."

In november vorig jaar werd bekend dat een docent die al jaren lesgeeft op de Toneelacademie beticht wordt van ongewenst gedrag. Hij is daarop geschorst. NOS op 3 en de Volkskrant schreven dat (oud-)studenten hem machtsmisbruik en seksuele intimidatie verwijten. In lessen zou sprake zijn van ongewenste betasting.GeslachtsdeelZo zou een studente het geslachtsdeel van de docent in het gezicht hebben gekregen. Ook zou de docent hebben mee gedoucht met studenten. Tegen hem zouden eerder maatregelen zijn genomen. Zo mocht hij studenten niet meer fysiek corrigeren en niet met ze douchen. Om dat te voorkomen, zou zelfs een aparte douche voor hem zijn gebouwd.

Onbekend is of er aangifte is gedaan tegen de docent.