Plan voor een vernieuwd Stationshotel in Venlo

Print
Plan voor een vernieuwd Stationshotel in Venlo

Gijs Hendrikx hoopt later dit jaar te kunnen starten met de complete vernieuwing van het Stationshotel in Venlo. Afbeelding: Mara van den Oetelaar

venlo - Gijs Hendrikx heeft grootse plannen met een markant Venloos pand. Hij wil het Stationshotel aan de Keulsepoort volledig afbreken en daarna opnieuw opbouwen.

Aan het werk in zijn ­Theaterhotel Venlo werd Gijs Hendrikx (32) gevraagd om ‘eens mee te denken’ over de toekomst van het Stationshotel aan de Keulsepoort. De nieuwe pandeigenaar, die zelf niet in de publiciteit wil treden, onderzocht de mogelijkheden van het uit 1886 stammende gebouw.

Hendrikx kwam met een plan voor een nieuw hotel. "In het Theaterhotel kreeg ik al regelmatig aanvragen voor familiekamers. Maar in het Theaterhotel wilde ik me puur blijven focussen op de zakelijke reizigers en de stellen die in het weekend De Maaspoort bezoeken. In het vernieuwde Stationshotel wil ik me meer richten op toeristen en families, al zijn zakenlui uiteraard ook welkom."

Café
Tijdens de Venloop sliepen er voor het laatst gasten in het hotel, dat 64 jaar lang gerund werd door de familie Van Leeuwen. De laatste exploitant was Marc van Leeuwen, die de zaak overdroeg aan Hendrikx. De onderneming was het oudste nog bestaande hotel in Venlo. Eerder deed het beeldbepalende gebouw dienst als café.

Monumentaal
Op het gebouw ligt volgens Hendrikx geen monumentale status. Hij, het bouwteam en de investeerder, hebben even overwogen om de voorgevel te behouden, maar zien daar geen meerwaarde in. En praktisch is bouwen achter een bestaande muur ook niet. Het gebouw alleen renoveren, zag hij ook niet zitten. "Want als we het bestaande pand alleen zouden vernieuwen, gaat het daarna maximaal vijf jaar mee. Door een compleet nieuw gebouw neer te zetten, kunnen we zeker honderd jaar vooruit."

Volgens de ondernemer komen in het ontwerp elementen van het Limburgs Museum en uit de regio terug. Hendrikx is momenteel met de gemeente Venlo in gesprek over zijn plan en hoopt daar later dit jaar goedkeuring voor te krijgen. Tot hij de benodigde vergunningen heeft, wil hij in het gebouw een bar openen en het terras aan de Keulsepoort in gebruik nemen.

Kamers
Waar in het huidige Stationshotel 23 hotelkamers in gebruik waren, wil Hendrikx toe naar 34 stuks. In zijn ogen is daar markt voor.

"In Venlo is er geen overkill aan hotels zoals in Eindhoven. Daar beconcurreren ze elkaar. Hier kunnen we elkaar juist versterken. En zoals in een recent rapport stond: de provincie ziet liever vernieuwing van bestaande oudere hotels in plaats van compleet nieuwe plannen."

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje