Problemen met versmarkt Wyck Bazaar in Maastricht

De Wyck Bazaar is nog steeds niet geopend. De exploitant zegt meer horecaruimte nodig te hebben.

De Wyck Bazaar is nog steeds niet geopend. De exploitant zegt meer horecaruimte nodig te hebben. © Mitchell Giebels

Een jaar geleden zou de Wyck Bazaar open gaan. Maar de versmarkt staat nog steeds leeg. De gemeente Maastricht is er huiverig voor om meer horeca toe te staan.

Joos Philippens

De bouwwerkzaamheden zijn al afgerond. Tv-kok Nadia Zerouali zou rond Pasen 2017 een kruidenierszaak beginnen. De Wyck Bazaar moest verder onder meer een bakker, patisserie, slager, groenteboer, slijter, saladebar en soepenbar krijgen. Maar de Maastrichtse versmarkt, tussen de Rechtstraat en de Wycker Grachtstraat, staat nog steeds leeg.

AangepastInitiatiefnemer Michel Maes zegt zijn plannen aangepast te hebben. "Ik heb gemerkt dat inzetten op alleen voedsel waarschijnlijk geen succes wordt. Kijk bijvoorbeeld naar de Rotterdamse Markthal: alle zaken waar je iets kunt eten lopen goed, de pure verkoopzaken lopen allemaal niet."

Maes ziet het als een internationale tendens: mensen willen een hapje eten of wat drinken. Ze proeven en kopen vervolgens dingen om mee naar huis te nemen. "In andere landen is dat gebruikelijk, maar in ­Nederland geldt een wet uit 1932 die een strikt onderscheid maakt tussen horeca en detailhandel. Er is een pilot geweest om dit onderscheid te laten wegvallen, maar die heeft niet geleid tot een wetswijziging."

Hele halIn de oorspronkelijke plannen was slechts een van de dertien ruimtes in de Wyck Bazaar bestemd voor horeca. Maes: "We willen nu in de hele centrale markthal horeca en in het pand aan de Rechtstraat. Samen zijn dat zo’n acht units."

De gemeente laat weten dat de oorspronkelijke vergunning pas na veel overleg acceptabel bleek voor omwonenden. "Maes heeft een nieuwe aanvraag ingediend, maar we hebben hem recentelijk laten weten dat die geen kans maakt", aldus een woordvoerder.DerdeMaes: "Dat klopt, die maakte het mogelijk om in elke unit horeca te vestigen. Er komt nu een derde aanvraag, die voorziet in die acht horecaruimtes." Maes stelt door het uitstel niet onder financiële druk te staan. Wel hekelt hij het Buurtplatform Wyck: "Dat kleine groepje heeft het over ‘een kroeg en dronken mensen’. Wyck Bazaar gaat al om tien uur dicht!"

Ton Stille van dat buurtplatform geeft geen krimp: "De Wyck Bazaar zou om 18.00 uur sluiten, nu wil Maes al tot 22.00 uur open blijven."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee