Brandbrief: ‘Belastingverhoging dupeert huurders’

© iStock

De Limburgse woningcorporaties hebben een brandbrief naar alle Limburgse gemeenten gestuurd.

Peter Bruijns

Ze beweren dat door een belastingmaatregel van het kabinet de Nederlandse corporaties 300 miljoen euro meer belasting per jaar moeten betalen, waardoor ze tienduizenden huizen minder kunnen renoveren tot heel energiezuinige woningen."Ook de betaalbaarheid van sociale huurwoningen komt zo verder onder druk te staan, met vergaande gevolgen voor huurders.”

NeveneffectDe belastingverhoging is een onbedoeld neveneffect van een Europese maatregel om belastingontwijking door multinationals tegen te gaan. Het gaat om een beperking van de renteaftrek voor leningen en een aanpassing van de vennootschapsbelasting. Voor woningcorporaties, die meestal veel geld hebben geleend, draait het erop uit dat ze juist extra veel vennootschapsbelasting moeten betalen. Het kabinet neemt dat neveneffect voor lief, want het wil geen uitzondering maken voor de corporaties.

OpgeteldDe belastingverhoging komt boven op eerdere fiscale maatregelen zoals de verhuurderheffing. Alles opgeteld gaan de corporaties een ­miljard euro per jaar meer aan belasting betalen. De Limburgse corporaties betalen samen dan 140 miljoen per jaar aan belastingen. Per huurder is dat een kleine 100 euro per maand.

De corporaties vragen in de brief aan de colleges van B en W om Tweede Kamerleden aan te spreken op de kabinetsplannen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee