Sittardse apotheek wordt wooncomplex

© iStock

Het historische apotheekgebouw aan de Voorstad in Sittard krijgt een nieuwe bestemming. Het pand in het hart van de binnenstad wordt verbouwd tot woon- annex winkelcomplex.

Laurens Schellen

Er komen negen luxueuze appartementen, verdeeld over de diverse verdiepingen. Voor de ontmantelde apotheekruimten op de begane grond is een retail- of (dag)horecafunctie voorzien.Met het project is een investering gemoeid van meer dan een miljoen euro, zegt architect Marc Vola. De 52-jarige Sittardenaar heeft het pand aangekocht ­samen met zijn zakenpartner en plaatsgenoot Frank Aerts.

BegripDe voormalige apotheek Van Kempen was meer dan zeventig jaar lang een begrip in de stad. De laatste apotheker sloot er vorig jaar de deuren. De oudste delen van het pand dateren uit de zestiende eeuw. Het gebouw heeft twee ingangen: de ene naar de voormalige apotheek en achtergelegen bedrijfsruimten, de andere voert – via een binnenerf - naar het woongedeelte op de bovenverdiepingen. "De verbouwingswerkzaamheden beginnen al op korte termijn. Naar verwachting zijn we eind dit jaar of begin 2019 klaar”, zegt Vola.

Alle appartementen, die deels worden voorzien van een eigen dakterras, zijn bestemd voor de verhuur. Eerder dit jaar kreeg ook een ander karakteristiek apotheekpand in de Sittardse binnenstad een nieuwe bestemming. Het gebouw, gesitueerd op de hoek van de Limbrichterstraat en Walstraat, doet nu dienst als restaurant.

OpmarsDe bouw van woonstudio’s en appartementen in de Sittardse binnenstad, met name in en rond het stationskwartier, is de laatste tijd opvallend sterk in opmars. Onlangs nog berichtte deze krant over de herontwikkeling van het al jaren leegstaande bedrijfscomplex van Mol-Geurts op de hoek van de Steenweg en Bergstraat, niet ver van de apotheek aan de Voorstad.Het gebouw, met een vloeroppervlak van bijna tweeduizend vierkante meter, is eveneens aangekocht door twee lokale vastgoedonder­nemers, de gebroeders Michel en Gilbert van Mil.

MediaMarktHet complex, dat ooit nog in beeld was als vestiging van elektronica­keten MediaMarkt, gaat na een ingrijpende verbouwing onder meer onderdak bieden aan twintig levensloopbestendige appartementen en studio’s in het hogere segment. Ook dit project, La Gare gedoopt, vergt een forse investering: ruim drie miljoen euro.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee