Subsidie voor raadhuis Hoensbroek naar centrumplan Heerlen

© De Limburger

Subsidie die eerst bedoeld was voor de verbouwing van het oude raadhuis in Hoensbroek tot zorgcentrum, is besteed aan het centrumplan van Heerlen.

Peter Bruijns

Dat bleek bij de rechtbank in Maastricht, waar de voormalige eigenaar van het raadhuis, Roger Verspagen, directeur van Rovers Vastgoed, probeert alsnog 360.000 euro subsidie te krijgen.

Verspagen vindt dat hij door het college van B en W van Heerlen is belazerd. Hij beweert dat ambtenaren van de gemeente en de provincie hem vorig jaar die subsidie hebben toegezegd. Hij zou zelfs van ambtenaren te horen hebben gekregen dat een officiële aanvraag indienen niet eens nodig zou zijn. Overtuigende bewijzen op papier van die toezegging kon Verspagen echter niet overleggen.

FaillietAdvocaten van de gemeente Heerlen stellen dat de subsidie hem helemaal niet toekomt. Het betreft namelijk een subsidie die zeven jaar geleden aan Welling Bouw en W4 Projects is toegezegd. Die bedrijven zouden het vervallen raadhuis verbouwen tot een gezondheidscentrum waarin huisartsen, een apotheker en fysiotherapeuten hun diensten zouden aanbieden.De provincie zegde Welling 3,6 ton subsidie toe voor de renovatie, en parkeerde dat geld alvast bij de gemeente Heerlen, die het zou moeten uitkeren. Maar het bouwbedrijf ging in 2012 failliet. Daarmee verviel ook de toegekende subsidie, zeggen de gemeente en de provincie.

Alsnog rechtToch meent Roger Verspagen, die het pand in 2013 overnam en in 2016 doorverkocht aan de apothekers John Maar en Mark van Loenhout, alsnog recht te hebben op dat bedrag. Hij zegt dat hij het wil geven aan de nieuwe eigenaren.

Bij de rechter bleek echter dat het geld voor het Hoensbroekse raadhuis vorig jaar - met instemming van de provincie - is overgeheveld naar het centrumplan van Heerlen. Voor dat centrumplan moest elf miljoen euro bij elkaar worden gesprokkeld uit allerlei potjes.

Geen aanspraakDe advocaten van de gemeente betogen dat Verspagen, mede omdat hij het raadhuis al in 2016 doorverkocht, sowieso geen aanspraak kan maken op de vervallen subsidie. De rechter vonnist op 11 juli.

De huidige eigenaren, Maar en Van Loenhout, hebben het raadhuis onlangs verbouwd tot Zorgplein Hoensbroek, en gaan binnenkort zelf opnieuw subsidie aanvragen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee