Defensie komt met schaderegeling voor chroom-6

Print
Defensie komt met schaderegeling voor chroom-6

Afbeelding: De Limburger

Defensie maakt maandag bekend welke compensatieregeling er komt voor personeel dat ziek is geworden door werkzaamheden met verf dat het kankerverwekkende chroom-6 bevat. Het ministerie heeft hierover een akkoord bereikt met de militaire vakbonden.

Eind vorige week lekte uit dat het ministerie aansprakelijk is voor de ziekteklachten van (oud-)medewerkers die met chroomverf hebben gewerkt. Die conclusie werd getrokken op basis van een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Gelekte onderzoek
Dat gelekte onderzoek en de aanbevelingen van de begeleidende commissie onder leiding van Ruud Vreeman worden maandag gepresenteerd. Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie geeft haar reactie.

Lees ook: Defensie schoot ernstig tekort in zorgplicht POMS-personeel

Schadelijke effecten

Uit het onderzoek blijkt dat Defensie al decennia wist van de schadelijke effecten van blootstelling aan chroom-6, maar kregen werknemers en bedrijfsartsen dit niet te horen. Ook voldeden werkplekken niet aan de regels. Het RIVM onderzocht het gebruik van chroom-6 in vijf inmiddels gesloten NAVO-werkplaatsen (POMS-locaties) waar Amerikaans materieel werd onderhouden.

Later komt het RIVM ook nog met rapporten over blootstelling aan coatings (CARC) en chroomverf op andere Defensielocaties.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen