Trump: ik kan mezelf amnestie verlenen

Donald Trump

Donald Trump© AFP

De Amerikaanse president Donald Trump zegt het 'absolute recht' te hebben zichzelf amnestie te verlenen. De president schreef op Twitter dat 'tal van rechtsgeleerden' dat duidelijk hebben gemaakt.

ANP

Trumps advocaat Rudy Giuliani zei eerder dat de president 'waarschijnlijk' het recht heeft zichzelf een straf kwijt te schelden. Hij voegde toe dat zoiets vanuit een politiek oogpunt ondenkbaar zou zijn.

Trump beaamde op Twitter dat hij niet verwacht de presidentiële bevoegdheid op zichzelf te gebruiken. "Waarom zou ik dat doen als ik niets fout hebben gedaan?", vroeg hij zich af.

HeksenjachtDe president uitte ook stevige kritiek op de aanstelling van speciaal aanklager Robert Mueller. Deze voormalige directeur van de FBI onderzoekt onder meer of campagnemedewerkers van Trump in de aanloop naar de verkiezingen hebben samengespannen met de Russen.

"De benoeming van de speciale aanklager is volledig ongrondwettig!", schreef Trump. "Desondanks spelen we het spelletje mee, omdat ik, in tegenstelling tot de Democraten, niets heb misdaan." De president heeft leden van de oppositiepartij verweten zich schuldig te maken aan een 'heksenjacht'.

TerugblikDe president blikte maandag ook terug op zijn eerste vijfhonderd dagen in het Witte Huis. "We hebben veel bereikt. Volgens velen zelfs meer dan enige andere president in zijn eerste vijfhonderd dagen", concludeerde Trump, die zijn wapenfeiten opsomde.

Hij noemde onder meer belastingverlagingen, het terugdringen van bureaucratie, beter beveiligde grenzen en 'de beste economie en werkgelegenheid ooit'.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee