Dreiging van cao-acties bij VDL Nedcar

© ANP Xtra

Bij metaalbedrijven als VDL Nedcar, Daf en ASML dreigen cao-acties, mocht de werkgevers-organisatie FME, deze dinsdagmiddag niet akkoord gaan met het eindbod van de vakbonden.

Redactie

De onderhandelingen over de metalelektro-cao voor de 150.000 werknemers bij grootmetaalbedrijven als VDL Nedcar, Daf, ASML, Siemens en Scania, zitten in een impasse. Werkgevers hebben tot dinsdag 12:00 uur de tijd om serieus op het eindbod in te gaan. Zo niet, dan volgen na raadpleging van de achterban wellicht acties.

De werkgevers, verenigd in de FME, stellen zich volgens FNV Metaal-bestuurder Petra Bolster al sinds de tweede van in totaal vijf onderhandelingsronden, star op. "Het gaat heel erg goed met de meeste bedrijven. Het is dan ook ongelofelijk respectloos dat de FME de klinkende winsten niet vertaalt naar fatsoenlijke voorstellen, waaruit blijkt dat het personeel ook meedeelt in de winsten.”

GeneratiepactFNV Metaal wil een moderne cao: een loonsverhoging en afspraken over een zogeheten generatiepact en duurzame inzetbaarheid. ‘Ouderen moeten recht krijgen op een regeling als ‘80 procent werken, 100 procent loon, 100% pensioenopbouw. Zij worden zo ontlast en jongeren kunnen (eerder) instromen in een vaste baan.’ Verder: extra beschermende en verlichtende maatregelen als je werkt in ploegen- en consignatie-diensten.

De werkgevers bieden volgens de FNV een loonsverhoging van omgerekend 2,2 procent per jaar en voor het hoger personeel (boven de 47.000 euro bruto per jaar) de helft daarvan. De bonden eisen 3,16 procent per jaar. De cao krijgt in de optiek van de bonden een looptijd tot 1 maart 2021.

Onaangenaam verrastFME-onderhandelaar Ab van der Touw zegt onaangenaam verrast te zijn door het ultimatum van de bonden. "Met daarin een kostenstijging van 16 procent na 3 jaar voor de werkgevers. Dat is een absoluut onrealistisch voorstel en niet goed voor de werkgelegenheid in de sector. Het is zeer teleurstellend dat de bonden het eindvoorstel van FME niet hebben willen afwachten.”

Er is niet alleen actiedreiging in de metaal, ook bij chemiebedrijf OCI Nitrogen hangt de huiszegen scheef. Bij de Geleense kunstmest-, ammoniak- en melamineproducent zijn de onderhandelingen over een nieuwe cao medio mei stukgelopen, na zeven onderhandelingsronden.Vakbond FNV beraadt zich op acties. De bond eist onder meer een loonsverhoging van 4 procent per jaar. OCI kwam in zijn eindbod met 2,5 procent meer loon in 2018 en 3 procent in 2019.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee