‘In Maastricht vier maanden wachten op openhartoperatie’

Het ziekenhuis in Maastricht.

Het ziekenhuis in Maastricht.© De Limburger

Patiënten moeten in Maastricht momenteel 16 weken wachten op een openhartoperatie. Daarmee is het Maastrichtse ziekenhuis (MUMC) in negatieve zin koploper in Nederland. Dat zegt de belangenvereniging Hartpatiënten Nederland.

Peter Bruijns

Volgens een woordvoerder van MUMC is het Maastrichtse ziekenhuis min of meer slachtoffer van het eigen succes. "In principe hebben we capaciteit genoeg om Limburg en een stukje Brabant te bedienen, maar vanuit het hele land worden, vanwege onze expertise, patiënten voor complexe operaties naar ons verwezen, terwijl we van het kabinet niet mogen uitbreiden. Daardoor groeit de wachtlijst. We doen er van alles aan om die wachttijd te bekorten, door de efficiency te verbeteren, op zaterdagen te opereren en soms voor de minder complexe operaties naar Eindhoven te verwijzen."

DotterenVoor een dotteroperatie kun je in Maastricht overigens sneller terecht: na vier weken. Daarvoor moet je volgens Hartpatiënten Nederland dan weer niet in het Catharinaziekenhuis in Eindhoven zijn, waar je pas na drie maanden wordt gedotterd, terwijl je daar maar twee weken op een openhartoperatie hoeft te wachten.

Hartpatiënten Nederland belt maandelijks de gespecialiseerde ziekenhuizen om naar de actuele stand te informeren, maar baseert zich daarnaast ook op informatie van hartpatiënten die op een wachtlijst zijn gezet. Op de website van MUMC zelf worden andere wachttijden genoemd: 12 weken voor een openhartoperatie en drie weken voor een dotterbehandeling. Maar die site is op 9 januari voor het laatst geactualiseerd.

Terug naar afHartpatiënten Nederland vindt het onacceptabel dat de wachttijden in hartcentra steeds maar oplopen. De belangenvereniging heeft een Meldpunt Hartpatiënten geopend en gaat aan wachtlijstbemiddeling doen.

Coördinator Marly van Overveld in Roermond maakt zich grote zorgen over de "almaar toenemende uitholling van de zorg". "Jarenlang hebben wij gevochten voor kortere wachttijden. En met succes. Maar helaas, we lijken weer terug naar af te gaan. De wachttijden rijzen de pan uit." Voor hartpatiënten is het lange wachten een gruwel, aldus Van Overveld: "Ze durven al die tijd het huis niet meer uit."

OnacceptabelVan Overveld kent een aantal mogelijke redenen voor de oplopende wachttijden in sommige ziekenhuizen: er melden zich veel patiënten, er is vanwege vakanties te weinig personeel of de capaciteit van het ziekenhuis is te beperkt. Het ziekenhuis in Maastricht heeft volgens Van Overveld vaker met lange wachttijden te maken gehad.

De vereniging vreest dat de wachttijden straks nog verder oplopen door maatregelen van de regering. Medisch specialisten, ziekenhuizen en zorgverzekeraars mogen vanaf 2022 de uitgaven voor medisch-specialistische hulp niet verder laten stijgen. "Dat komt feitelijk neer op een bezuiniging en dus minder operaties en nóg langere wachttijden. Onacceptabel."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee