Oppositiepartij dreigt met boycot in Echt-Susteren

Print
Oppositiepartij dreigt met boycot in Echt-Susteren

Afbeelding: De Limburger

Gaat de enige oppositiepartij van Echt-Susteren de raadscommissies boycotten? Daarover woedt een interne discussie bij Lijst Samenwerking (LS). "We worden gekleineerd."

Lijst Samenwerking, de enige oppositiepartij in Echt-Susteren, worstelt met het bepalen van haar koers. Intern woedt hierover een discussie, blijkt in gesprek met fractieleider Bert Hendricks. De partij overweegt de raadscommissies te boycotten.

Onvrede
De partij besloot vorige week om geen leden beschikbaar te stellen voor de technische commissies, bedoeld ter ondersteuning van de gemeenteraad. De overige vijf partijen deden dit wel en riepen Lijst Samenwerking op hetzelfde te doen. Maar de partij weigerde, uit onvrede.

Normaliseren
Zij is het niet eens met de herstructurering van de raadscommissies, waarover begin juli wordt vergaderd. De coalitiepartijen willen minder leden en een nieuwe verdeling.

Raadslid Jeroen Meulenberg (PNES): "De gemeente Echt-Susteren had meer dan zestig commissieleden. Dat is meer dan in Amsterdam of Rotterdam. Een absurde situatie die we moeten normaliseren." De coalitie stelt voor dat de grote partijen twee leden per commissie krijgen en de eenmansfracties één.

Ondemocratisch
Daar is Lijst Samenwerking het niet mee eens. De partij vindt het ondemocratisch dat zij als grootste partij (zeven zetels) evenveel commissieleden krijgt als kleinere partijen.

Fractieleider Hendricks: "De burger zal het niet begrijpen dat een partij met dubbele aantallen zetels evenveel commissieleden mag aanleveren als de kleinere partijen. Het is ondemocratisch."

Gekleineerd
Aan de telefoon voegt Hendricks daar nog aan toe dat er nog ‘heel veel zeer’ zit bij de partij. "Wij willen die leden leveren, maar niet als je wordt gekleineerd en afgeserveerd. Er lag een pact dat ons de oppositie in heeft gedrukt. Wij willen constructief werken, maar hebben moeite met de constructie die nu bedacht is voor de raadscommissies. Wij willen het respect van de coalitie. We hebben altijd bestuurd en veel aan de weg getimmerd. En nu zijn we in de oppositie gedwongen."

Informatievoorziening
De houding van Lijst Samenwerking doet de wenkbrauwen fronsen bij de rest. Meulenberg vindt niet dat er een politiek spel wordt gespeeld. "De macht van het getal is niet relevant in de commissies. Het is een platform voor informatievoorziening. Of je nu met vier of met één man zit, is niet belangrijk."

Als de partij volgende maand besluit de raadscommissies te boycotten, mag ze niet meer deelnemen aan het gesprek tijdens commissievergaderingen. Wel kan ze op de publieke tribune zitten en schriftelijk vragen stellen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →