Loonstrook laten zien bij nieuwe baan? Mag wel, moet niet

© Archief ANP

Of je je laatste loonstrook mee wilt nemen naar het gesprek over arbeidsvoor­waarden. Een vraag die sollicitanten regelmatig krijgen. Mag een werkgever dat eisen? Nee. Neem je het strookje wel mee, dan ben je vaak nog slechter af ook.

Jelle pellemans

De sollicitatieprocedure was al afgerond. Alleen het arbeidsvoorwaardengesprek nog en dan zou Gerard (28) mogen beginnen met zijn nieuwe baan bij een overheidsinstelling. De personeelsafdeling stuurde hem een mailtje met zaken die hij moest aanleveren voor het gesprek. Daaronder een recent loonstrookje. "Ik dacht: wacht even. Moet dat? Wil ik dat? Ik word liever beoordeeld op mijn kwaliteiten en de sollicitatiegesprekken dan op mijn vorige salaris."

ProberenMet een beetje googelen kwam Gerard erachter dat het aanleveren niet verplicht is. Maar toen begon het twijfelen: meewerken of niet? "Met mijn vorige salaris zat ik al best hoog, dus het aanleveren van het loonstrookje zou in mijn voordeel kunnen werken. Anderzijds: als ik het niet inleverde, zou er misschien nóg meer mogelijk zijn." Uiteindelijk deed Gerard het wel en steeg hij ‘twee treetjes’ op de salarisschaal. Daar is hij tevreden mee. Zou hij het bij een volgende sollicitatie weer zo doen? "Het lijkt me leuk het ook eens anders aan te pakken. Als ik denk een grote stap te kunnen maken, zou ik het gewoon proberen."

ProcedureHet inbrengen van het laatste loonstrookje is een herkenbaar twijfelpunt bij sollicitanten. De werkgever doet voorkomen alsof het een gebruikelijk onderdeel van de procedure is. Of de personeelsmedewerker somt het simpelweg op in de documenten die je moet aanleveren. Als je niet beter weet, denk je als sollicitant dat het erbij hoort. Maar een verplichting is het geenszins. Ron Peters van de FNV: "Je hebt het volste recht niet aan die vraag te voldoen."

Het ligt voor de hand waarom werkgevers zo graag dat loonstrookje inzien: ze willen niet een onnodig hoog salaris betalen. Al stelt de Algemene Werkgevers Vereniging Nederland (AWVN) dat het inbrengen van het loonstrookje ook in het voordeel is van de sollicitant. Woordvoerder Jannes van der Velde: "Voor de werkgever is het van belang mensen voor langere tijd aan zich te binden. Ze willen zekerheid. Met een loonstrookje weten werkgevers wat voor vlees ze in de kuip hebben en wat ze iemand moeten bieden om hem tevreden te houden."

Voor het blokDat werkgevers het geven van het loonstrookje vaak presenteren als een plicht, ziet Van der Velde niet als een probleem. "Sollicitanten kunnen gewoon nee zeggen." Zelfstandig humanresourcesadviseur Linda Zwanenburg vindt de houding van werkgevers best brutaal. "Ze zetten sollicitanten voor het blok. Werkgevers brengen het alsof het een standaardprocedure is en de sollicitant durft nergens moeilijk over te doen, want misschien gaat de baan dan aan zijn neus voorbij."

In veel gevallen kan blanco de onderhandelingen ingaan de sollicitant veel opleveren. Zwanenburg: "Als je goed research doet, weet wat je waard bent én goed durft te onderhandelen, kun je zomaar een klapper maken van 400 euro extra per maand. Of misschien wel meer! Ziet hij het loonstrookje, dan zal de nieuwe werkgever heus bereid zijn er wat bij te doen, maar niet in die proporties."

LefStel dat je het aandurft de loonstrookjesaanvraag te weigeren, sta je dan niet met 2-0 achter? Zwanenburg: "Ik voerde een paar jaar geleden zelf sollicitatiegesprekken en de mensen die op hun strepen durfden te staan, vond ik vaak de beste mensen. Die hebben lef en dat zie je ook terug op de werkvloer."

Zwanenburg heeft wel een suggestie. "Het zou goed zijn als werkgevers in hun mails stellen dat sollicitanten optioneel een loonstrook mogen aanleveren. Het kán natuurlijk in je voordeel werken. Maar als jij die onderhandeling zonder loonstrook aandurft: go for it."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee