Provincie wil aanleg turborotonde A76 bij rechter afdwingen

Bij de A76 tussen Nuth en Schinnen staat de heipaal klaar voor de aanleg van de turborotonde.

Bij de A76 tussen Nuth en Schinnen staat de heipaal klaar voor de aanleg van de turborotonde.© Robbert Kuijper

Een nieuw kort geding. Dat is de tegenaanval die de provincie Limburg inzet om de stilgelegde aanleg van de turborotonde tussen Nuth en Schinnen vlot te trekken.

Benti Banach

Als een zware brok asfalt ligt de uitspraak van de voorzieningenrechter van afgelopen vrijdag op de maag van de provincie. De voor maandag geplande werkzaamheden voor de aanleg van de turborotonde langs de A76 tussen Nuth en Schinnen mag niet doorgaan.

AkteDe eigenaar van kasteel Reijmersbeek beroept zich op een handgeschreven akte uit 1938, waarin staat dat op het perceel niet hoger dan 78 meter boven NAP mag worden gebouwd. De rotonde gaat daar vier meter overheen. De rechtbank Maastricht heeft dat bezwaar gehonoreerd. Totaal niet verwacht en dus teleurgesteld, is de eerste reactie namens gedeputeerde Eric Geurts na het vonnis in het kort geding dat kasteeleigenaar Wim Gerrickens had aangespannen.

Spoedeisend‘Totaal onverwacht’ betekent ook dat de provincie geen panklaar alternatief had. Niettemin is er snel een nieuwe marsroute uitgestippeld. Om uit de impasse te komen, wil de provincie een nieuw kort geding aanspannen. "Eind van de week horen we of de rechtbank inziet dat er een spoedeisend belang is", zegt een woordvoerder van de provincie.

Daarnaast zijn er vier à vijf andere mogelijke tegenmaatregelen die de provincie nu uitwerkt, voornamelijk van juridische aard. Die kaarten houdt Geurts nog tegen de borst. "Daarin nemen we bestuurders en andere partners mee om een zo groot mogelijke zekerheid te krijgen om het kunstwerk dat nu stilligt, weer los te trekken."

ConsequentiesDe financiële consequenties van de stillegging zijn nog niet becijferd. Van een totale stilte in het plan­gebied is echter geen sprake. Aan weerszijden van de A76 gingen de werkzaamheden maandag toch door. Alleen de aanleg van de rotonde op het perceel van kasteel ­Reijmersbeek mag niet worden uitgevoerd. "Er wordt zelfs op hoogte, boven de 78 meter gebouwd, maar dat is op een perceel dat we hebben onteigend. Daar mag het wel", stelt de woordvoerder van de provincie.

Historisch karakterOp de bouwplaats wordt weinig begripvol tegen de procedure van Gerrickens aangekeken. "Wat die man de belastingbetaler al niet heeft gekost. Hij heeft ook al geprocedeerd tegen het verleggen van de gasleiding", zegt een van de mannen die aan de riolering werkt.

Gerrickens is vooral bevreesd voor aantasting van het cultuurhistorische karakter van kasteel Reijmersbeek, betoogde hij in de door hem verloren zaak rond de verlegging van de gasleiding. Daarin merkte de rechtbank Maastricht overigens op dat Gerrickens het kasteel feitelijk niet gebruikt en dat ook niet van plan is.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee