Dissident Beesel geeft raadszetel terug

© Peter Schols

Dissident raadslid Ton Reijnders van de Beeselse Lijst (BL) vertrekt. Door zijn zetel in te leveren, is er een meerderheid voor een coalitie van BL en VLP. Voor de vorm wordt wellicht nog een raadsbrede coalitie onderzocht.

Peter Heesen

De kans lijkt groot dat de Beeselse Lijst (BL, drie zetels) daardoor alsnog een coalitie vormt met de VLP (vijf zetels). Samen hebben zij acht van de vijftien zetels in de gemeenteraad van Beesel.

Minder aardigReijnders kwam flink onder vuur te liggen. Vorige week maandag zou de nieuwe coalitie van BL en VLP gepresenteerd worden. Het raadslid - in het aftredend college wethouder voor de BL - stemde echter onverwachts voor een onderzoek naar een raadsbrede coalitie. Een nipte meerderheid van de raad was daarmee plots voor de raadsbrede coalitie en dus tegen de coalitie van BL en VLP.

Reijnders motiveerde het besluit om te stoppen als raadslid gisteravond na de raadsvergadering als volgt: "Door besluiten die ik heb genomen, kan ik me voorstellen dat sommige mensen me even minder aardig vinden." Hij vindt dat deze strubbelingen de vorming van een nieuwe coalitie niet in de weg mogen staan en treedt daarom terug 'in het belang van de gemeenschap'.

Raadsbrede coalitieBurgemeester Petra Dassen presenteert naar verwachting binnenkort een verkenner die de haalbaarheid van een raadsbrede coalitie gaat onderzoeken. Die missie lijkt gedoemd te mislukken omdat BL-fractieleider Marcel Roelofs al heeft verkondigd tegen een coalitie met alle vier de partijen te zijn.

Als die raadsbrede coalitie er niet komt, is de coalitie van de VLP en BL de voor de hand liggende optie. Beide partijen hebben al een akkoord gesloten. Het is wel onduidelijk wie er dan naast Debbie Heesakkers (VLP) wethouder wordt. De vorige keer waren Gé Derks (VLP) en Marcel Roelofs (BL) naar voren geschoven. Na het debacle van vorige week heeft Derks echter besloten dat hij geen wethouderskandidaat meer wil zijn. Roelofs wil zich daar nog niet over uitlaten. Wel droeg hij zijn fractievoorzitterschap gisteravond over aan Rob Ambaum, die iets eerder was beëdigd als opvolger van Reijnders als raadslid.

VLP’er Derks: "Als de Beeselse Lijst geen raadsbrede coalitie wil, zijn we terug bij af. Dat ligt de coalitie VLP-BL weer op tafel. We wachten af."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee