Bewezen: op telefoon kijken slecht voor ogen van kinderen

© Istock

Het Erasmus MC constateert dat het gebruik van tablet of smartphone leidt tot meer bijziendheid bij Rotterdamse kinderen van dertien jaar oud.

Sander van Mersbergen

Een kwart van de kinderen in die leeftijdsgroep is bijziend, blijkt uit onderzoek onder duizenden kinderen, zo bevestigt een woordvoerder van het Erasmus MC berichtgeving hierover door de NOS.

25 procentDe kinderen worden al jaren gevolgd. Op zesjarige leeftijd had 2,5 procent in die groep kinderen problemen met scherp zien in de verte. De problemen nemen sindsdien toe. Op negenjarige leeftijd had 12,5 procent van de kinderen last van bijziendheid en op hun dertiende dus 25 procent. Onvermeld blijft welk percentage 'normaal' is op deze leeftijden.

Smartphones en tablets zijn daarvan de oorzaak. Langdurig kijken naar voorwerpen dichtbij is niet goed voor de ogen. De onderzoekers veronderstellen dat de cijfers onder Rotterdamse kinderen ook gelden in de rest van Nederland. Om problemen te voorkomen zouden kinderen minder lang achter de schermpjes moeten zitten, zo adviseert het Erasmus MC.

AlarmHet is niet voor het eerst dat onderzoekers alarm slaan over de teruggang in zichtvermogen. In 2015 publiceerde Medisch Contact een artikel over het onderwerp. "Van de zestigers is één op de vier bijziend. Van de veertigers één op de drie. Van de twintigers één op de twee", meldde een onderzoeker toen. De trend is al zeker veertig jaar gaande, stelden onderzoekers van het Erasmus toen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee