FBI waarschuwt Belgische politie over plan voor schietpartij op school

Print
FBI waarschuwt Belgische politie over plan voor schietpartij op school

Een leerling heeft vorige vrijdag vanuit een school in Dendermonde per e-mail een wapen proberen te bestellen in de Verenigde Staten. De FBI onderschepte het berichtje en bracht de Belgische politie op de hoogte. Afbeelding: iStock

Een tiener uit het Vlaamse Dendermonde heeft vrijdag per e-mail een wapen proberen te bestellen in de Verenigde Staten. Hij deed dit naar eigen zeggen 'om zoveel mogelijk slachtoffers op een school te maken'.

De FBI onderschepte het berichtje en bracht de Belgische politie op de hoogte. De tiener werd gisteren opgepakt en voor de jeugdrechter geleid.

IP-adres
Het mailtje zou expliciet melding gemaakt hebben van de intentie om "zo veel mogelijk slachtoffers op een school te maken." De Amerikaanse FBI onderschepte het bericht en lichtte de Belgische politie in. Via het IP-adres konden de Belgische speurders achterhalen dat het bericht vanaf een schoolcomputer in Dendermonde werd verstuurd.

Omdat in de mail een verwijzing naar de stad Brugge stond, hielden Brugse patrouilles afgelopen weekend verschillende scholen die een schoolfeest organiseerden extra in de gaten. Die feesten verliepen uiteindelijk zonder incidenten. 

Verdachte opgepakt
Gisteren pakte de politie een minderjarige uit Dendermonde op.  "Wij hebben een verdachte kunnen identificeren na grondig onderzoek van de politie en alle instanties", aldus een woordvoerder van het parket Dendermonde. "De jongeman werd voorgeleid bij de jeugdrechter, maar meer informatie zal niet vrijgegeven worden over de zaak."

Wat de reden was voor de mail blijft onduidelijk. Het is niet zeker of de jongen serieus van plan was om een schietpartij te houden op zijn school of dat de mail een grap was.

Verenigde Staten
Dit jaar zijn in de VS al tien schietpartijen in scholen geweest. Daarbij vielen in totaal veertig doden. De laatste dodelijke schietpartij dateert van 18 mei. Een 17-jarige schoot toen in een school in Santa Fe tien mensen dood.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen