DNB: contant betalen moet mogelijk blijven voor ouderen

Print
DNB: contant betalen moet mogelijk blijven voor ouderen

Afbeelding: ANP

Betaalmethodes in winkels zijn zo hard aan het digitaliseren dat ouderen en andere kwetsbare groepen buitengesloten kunnen raken. De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt voor dit risico in zijn nieuwe Visie op Betalen 2018-2021.

De toezichthouder wil zich er komende jaren extra voor inzetten dat contant geld algemeen geaccepteerd blijft.

Cash
Nog altijd kunnen mensen in bijna alle winkels met euromunten en bankbiljetten terecht. Maar volgens DNB is er ook een tendens dat de acceptatie ervan aan het afnemen is. Winkeliers voeren dan aan dat betalen met bijvoorbeeld pinpassen veiliger en kostenefficiënter is.

Stimuleren
Om de betrouwbaarheid van contant geld te waarborgen werkt DNB onder meer aan allerlei toepassingen om overvallen en plofkraken te voorkomen. Ook steunt de toezichthouder initiatieven die de kosten voor het verwerken van contant geld omlaag brengen.

Afname contant
Het wordt de laatste jaren steeds meer gemeengoed om aan de kassa een pasje te trekken. Waar in 2010 nog 65 procent van de betalingen contant werd afgehandeld, was dat in 2015 al teruggelopen tot 49 procent. Vorig jaar werd al voorspeld dat het aandeel contante betalingen dit jaar waarschijnlijk rond de 40 procent ligt.

Wearables
Ook andere trends, die contant betalen overbodig maken, liggen op stapel. Zo experimenteren meerdere banken met het betalen met een slim horloge of ring - de zogenaamde wearables. Betalen met de smartphone kan al op veel plekken.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →