Nieuwe rechters bekend in 'minder Marokkanen'-proces tegen Wilders

Print
Nieuwe rechters bekend in 'minder Marokkanen'-proces tegen Wilders

Geert Wilders met zijn advocaten Carry Knoops en Geert-Jan Knoops. Afbeelding: ANP/Robin van Lonkhuijsen

Het gerechtshof in Den Haag heeft drie nieuwe raadsheren aangewezen voor de verdere behandeling in het hoger beroep van de strafzaak tegen Geert Wilders.

De nieuwe raadsheren zijn E. van Veen en A. van Waesberghe, onder voorzitterschap van J. Reinking.

Gewraakt
De vorige raadsheren werden in mei door Wilders gewraakt. De rechters hadden volgens hem de schijn van partijdigheid gewekt, wat door de wrakingskamer werd erkend.

Lees ook: Rechters in 'minder Marokkanen'-proces Wilders worden vervangen

De behandeling van de zaak loopt zeker een half jaar vertraging op. De drie nieuwe raadsheren moeten zich eerst inlezen in het dossier. Bovendien is het een grote zaak die moet worden ingepast in het schema van het hof.

Veroordeeld maar geen straf
Eind 2016 werd Wilders veroordeeld voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen, maar hij kreeg geen straf opgelegd. Zowel Wilders als het Openbaar Ministerie (OM) ging in hoger beroep. De PVV-voorman liet in maart 2014 zijn aanhangers op televisie roepen dat ze "minder Marokkanen'' wilden.
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →