Luik neemt afscheid van doodgeschoten agentes Soraya en Lucille

De twee agentes uit Luik krijgen een laatste eerbetoon van hun collega's

De twee agentes uit Luik krijgen een laatste eerbetoon van hun collega's© Photo News

Politiemensen, politici, familieleden en vrienden hebben in Luik de laatste eer bewezen aan de twee agentes die een week geleden werden doodgeschoten in het centrum van de Waalse stad. Bij de uitvaart in Luik waren vele honderden agenten aanwezig.

Redactie AD

Toen de kisten naar binnen werden gedragen, werd het muisstil. Bij veel politiebureaus in België hangen de vlaggen halfstok. Na een minuut stilte lieten korpsen de sirenes loeien. De Nederlandse politie liet weten mee te leven 'op deze verdrietige dag'.

De Belgische minister Jan Jambon (Veiligheid en Binnenlandse Zaken) sprak van een hartverscheurende uitvaart. Hij kende de twee agentes postuum een onderscheiding toe voor moed en toewijding.

VerlofHet derde slachtoffer van Benjamin H., de 22-jarige student Cyril Vangriecken, werd gisteren begraven. De schutter was op verlof uit de gevangenis toen hij de agentes aanviel en hen doodschoot met hun dienstwapen. Na een gijzeling verwondde hij nog vier agenten, waarna de politie hem doodschoot.

Er kwam heel wat kritiek op het feit dat de dader de aanslag kon plegen terwijl hij op penitentiair verlof was. H.'s naam was namelijk al in verschillende rapporten van Staatsveiligheid opgedoken. Twee dagen vóór de aanslag waarschuwde een cipier van de gevangenis in Marche-en-Famenne nog voor zijn gedrag.

Dader begravenH. wordt vandaag na een kerkdienst in besloten kring begraven in Marche-en-Famenne, in het zuiden van België. Hij zou tot de islam zijn bekeerd, maar zijn familie heeft geen tekenen van radicalisering gezien.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee