Docent Toneelacademie: 'Ik ben eigenlijk al veroordeeld, dit is een afrekening'

© Archief De Limburger

Een tik op de bil van een studente met daarbij de opmerking ‘dat had ik al langer willen doen’, een ontspanningsles waarbij het gehele lichaam van een andere studente zou zijn aangeraakt.

Ruud Maas

En een volgend incident waarbij close-up opnames van haar borsten zouden zijn gemaakt tijdens de voorbereidingen van een performance.Die handelingen verwijt Zuyd Hogeschool een docent van de Toneelacademie Maastricht ‘ernstig’ en daarom wil de onderwijsinstelling van hem af. Dat bleek dinsdag in de rechtszaal in Maastricht.

SlachtofferrolDe advocaat van Zuyd vindt dat de docent te veel in de slachtofferrol kruipt: “Iedereen heeft alles fout gedaan, behalve hijzelf. Of mensen hebben volgens hem samengespannen, om hem een hak te zetten.” De scholenkoepel vindt hoe dan ook dat de gedragingen niet door de beugel kunnen, zeker omdat ze geen didactisch doel dienen. Dat hij als docent steeds goed werd beoordeeld, maakt volgens Zuyd geen verschil. “Ook een goede docent kan zich schuldig maken aan grensoverschrijdend gedrag.”

StemmingmakerijDe docent, met zijn echtgenote aanwezig, wil zich volgens zijn advocaat niet als slachtoffer opwerpen alhoewel hij vindt dat hij eigenlijk al veroordeeld is. Maar dat hij als boeman en als schrikbeeld voor de studenten wordt weggezet, gaat er bij hem niet in. Hij verwijt de onderwijskoepel veel, bovenal onzorgvuldigheid in de aanpak van meldingen en de manier waarop de kwestie is onderzocht, en stemmingmakerij door het contact met media op te zoeken en mogelijk informatie uit het personeelsdossier te hebben gelekt.

AfrekeningDe docent zelf zegt tegen de rechter dat er niet veel meer van hem over is. Dat het voor hem voelt alsof hij degene is die moet bloeden voor wat er wellicht allemaal mis is binnen de Toneelacademie. “Dit voelt als een inquisitie. Als een afrekening. En in een poging om de imagoschade voor de hogeschool te beperken heeft Zuyd steken laten vallen.”OntkennenOver de mogelijke gedragingen zegt hij dat hij de biltik zich niet kan herinneren, dat in de ontspanningsles geen erogene zones zijn aangeraakt en dat hij niet specifiek de borsten van de studente heeft gefilmd en die beelden al zeker niet heeft bewaard omdat ze door de school standaard korte tijd later gewist worden. “Ik had in een informeel gesprek met de studente kunnen uitleggen dat ze zich over de mogelijke verspreiding van de beelden geen enkele zorgen hoefde te maken.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal