Troostmachine keert terug in de berenkuil

Print
Troostmachine keert terug in de berenkuil

Beeld van het zwaar beschadigde kunstwerk in de Berenkuil. Afbeelding: Loraine Bodewes

Het kunstwerk in de voormalige Berenkuil in het stadspark in Maastricht wordt volgende week, tussen 12 en 14 juni, teruggeplaatst na een afwezigheid van zowat vier jaar.

In de tussentijd werkte kunstenaar Michiel Huisman aan de restauratie van de ‘Halfautomatische Troostmachine’. Als gevolg van vandalisme en diefstal was er niet meer veel over van de zes bronzen beelden.

Natuur
Het kunstwerk bestaat uit een beeldengroep van uitgestorven diersoorten en een vrouwenfiguur die een giraffe streelt en troost. De kunstenaar wil de mensen daarmee wijzen op de manier waarop er in het (recente) verleden met de natuur is omgegaan.

Tijdens de restauratie zijn de zes beelden opnieuw gemaakt en is ook het beeld van beer Jo, die op een bankje naast de Berenkuil zat, gerepareerd. Nieuw is een poëtische tekst van dichter Wiel Kusters, die op de bank bij beer Jo komt te staan. Ook komt er een brochure van het restauratieproces, dat fotografisch is vastgelegd.

Camerabewaking
Om te voorkomen dat de boel opnieuw wordt vernield, wordt camerabewaking ingesteld. De restauratiekosten van 140.00 euro zijn grotendeels opgehoest door een anonieme weldoener. De gemeente Maastricht legt 20.000 euro bij.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →