Kamer wil nieuw onderzoek bekostiging moskeeën

Print
Kamer wil nieuw onderzoek bekostiging moskeeën

De Al Houda moskee op archieffoto. Afbeelding: Ermindo Armino

Geleen - Er moet een nieuw, onafhankelijk onderzoek komen naar buitenlandse financiering van religieuze organisaties in Nederland. Dat is de wens van een brede meerderheid in de Tweede Kamer.

De partijen scharen zich achter het voorstel van D66 en de ChristenUnie, omdat ze vinden dat het ministerie van Buitenlandse Zaken aan een vorig onderzoek onvoldoende meewerkte.

Financiering
Het voorstel gaat vooral over de financiering van moskeeën uit zogenoemde onvrije landen. Nieuwsuur en NRC onthulden in april dat sommige moskeeën financiering krijgen uit landen als Koeweit en Saudi-Arabië.

Met die financiering zouden radicale versies van de islam naar Nederland worden geëxporteerd. Het ministerie beschikte over deze informatie, maar die belandde niet bij de uitvoerders van het eerdere onderzoek.

Ook de in opspraak geraakte Al Houda-moskee in Geleen vroeg geld in Koeweit en Saoedi-Arabië. Of er geld is overgeboekt uit Saoedi-Arabië is onduidelijk. Koeweit weigerde, vermoedelijk omdat er een rechtszaak loopt tegen de twee bestuurders van de moskee.

Nieuw onderzoek
De Kamer wil dat het ministerie een nieuw, onafhankelijk onderzoek laat uitvoeren. "Deze ongewenste beïnvloeding kan je alleen tegengaan als er transparantie is over financieringsstromen. Dat vraagt om nieuw onderzoek", vindt Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66).

Gert-Jan Segers (ChristenUnie) vindt dat Nieuwsuur en NRC hebben aangetoond "hoe hard het nodig is om deze geldkranen dicht te draaien".

Subsidies
De regering moet zich er ook hard voor maken dat gemeenten stoppen met subsidies verstrekken aan organisaties in Nederland "die de integratie zouden kunnen tegenwerken", aldus de Kamer.

Een meerderheid van de Kamer ziet ook wel wat in een 'mini-enquête' over ongewenste financiering van moskeeën. Het bestuur van de Kamer - het presidium - moet een voorstel maken voor zo'n zogenoemde parlementaire ondervraging.

De parlementaire ondervraging is een minder zwaar middel dan een parlementaire enquête, maar bij een ondervraging kunnen wel getuigen onder ede worden gehoord.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →