Hotel en restaurant in Kasteel Oost Valkenburg

© De Limburger

De Stichting tot Behoud van Monumenten Laurentius en Petronella gaat een hotel en een restaurant onderbrengen in Kasteel Oost in Valkenburg.

Jeroen Geerts

De stichting staat op het punt om het monumentale kasteel te kopen van de gemeente Valkenburg aan de Geul. Alleen moet de raad de verkoop nog officieel goedkeuren.

De Stichting tot Behoud van Monumenten Laurentius en Petronella valt onder de vlag van vastgoed¬beheerder Metroprop, dat onder meer ook Parkhotel Valkenburg en Villa Valkenburg in eigendom heeft.

OpgeknaptLaurentius en Petronella kopen Kasteel Oost voor 500.000 euro van de gemeente. Voorwaarde is dat het kasteel vervolgens volledig opgeknapt wordt.

Het kasteel gaat gebukt onder nogal wat achterstallig onderhoud. Voor die renovatie kan de stichting dan weer een beroep doen op maximaal één miljoen euro uit subsidiepotjes van de gemeente en de provincie Limburg.

MultifunctioneelVolgens de plannen van Laurentius en Petronella zijn delen van het kasteel straks beschikbaar voor bijvoorbeeld vergaderingen, presentaties of cursussen.

Bovendien is het de bedoeling dat het kasteel weer, net zoals vroeger, een locatie wordt voor recepties, trouwerijen en feesten.

TuinDe tuin van Kasteel Oost blijft openbaar toegankelijk. De stichting gaat hier groenten, fruit en kruiden verbouwen die worden verwerkt in de gerechten van het restaurant.

Medewerkers van Stichting Radar gaan helpen bij het verbouwen van de gewassen. Ook zal Radar betrokken worden bij het onderhoud van de kasteeltuin en het dierenparkje.

Met de verkoop van het kasteel komt een einde aan een lange periode van onduidelijkheid rondom het rijksmonument, waarin tot een paar jaar geleden de International Butler Academy was gehuisvest.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal