Brunssum eist maatregelen tegen overlast vliegen

© Luc Lodder

Brunssum wil dat de overlast van vliegen zo snel mogelijk vermindert. De opslag van plastic aan Kranenpool waar de vliegen vandaan komen, moet als het aan de gemeente ligt een hal bouwen om de voorraad overdekt op te slaan.

Geertjan Claessens

Die voorraad is onder last van een dwangsom al teruggebracht van 1.000 naar maximaal 272 ton. Die voorraad moet wat de gemeente betreft gehalveerd worden, zolang er geen oplossing is voor de vliegenproblemen.

HandtekeningenDat zegde burgemeester Gerd Leers dinsdagavond toe aan een groep bewoners van Brunssum-oost. Die hadden ruim vijfhonderd handtekeningen opgehaald om de eis dat er snel actie wordt ondernomen kracht bij te zetten.

GifZe wijzen erop dat al vier jaar bekend is dat de opslag voor overlast zorgt. Onlangs zijn provincie en gemeente naar aanleiding van de klachten gaan kijken en is enkele malen gif gespoten.

Dat hielp even, maar bleek niet afdoende. De bewoners zijn het zat en vinden dat het veel te lang duurt voor er iets gebeurt. Leers legde uit dat de provincie verantwoordelijk is voor het toezicht op grotere bedrijven zoals de opslag. De beheerder van de opslag is Bontrup, gelieerd aan Bowie Recycling, dat het plastic verwerkt tot granulaat.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee