Motoren opgelapte Boeing 747 gaan woensdagochtend even loeien

De Boeing 747 met motorpech stond bijna een half jaar op de luchthaven geparkeerd om opgelapt te worden.

De Boeing 747 met motorpech stond bijna een half jaar op de luchthaven geparkeerd om opgelapt te worden.© Etienne Zegers

De motoren van de Boeing 747 die eind vorig jaar op Maastricht Airport van de baan gleed, worden woensdag van 8 tot 9 uur 's morgens op volle kracht getest.

Redactie

De luchthaven waarschuwt omwonenden dat de herrie voor geluidsoverlast in de omgeving kan zorgen. Ook zal de startbaan enkele uren niet gebruikt kunnen worden. Als de test goed verloopt, kan het vliegtuig de dag erna vertrekken.

Baan geslotenNa de motortests zal het toestel van 9.00 tot 12.00 uur gebuik maken van de start- en landingsbaan. De baan is dan gesloten voor overige vluchten. Dat heeft enkel gevolgen voor vrachtvliegtuigen, die kunnen later op de dag weer landen of opstijgen.Voor passagiersvluchten heeft het geen gevolgen. Het eerste toestel van Corendon landt pas tegen 14.00 uur in de middag, aldus een woordvoerder. Als de tests met de Boeing naar tevredenheid verlopen, vertrekt het gerepareerde toestel een dag later.

De Boeing raakte 11 november vorig jaar 's avonds bij de start van de baan. De piloot had een storing in de motoren ontdekt. Hij brak de start af, en het vliegtuig schoot enkele meters van de baan. De luchthaven was hierdoor tot de avond erna gesloten voor alle verkeer.

GeparkeerdHet vrachtvliegtuig stond de afgelopen maanden geparkeerd onder een speciale tent op de luchthaven. De reparatie heeft enkele maanden in beslag genomen. Dit kwam deels doordat onderdelen eerst naar de Boeing fabriek in de Verenigde Staten moesten worden gestuurd om als basis voor een mal te dienen. Op basis daarvan zijn de nieuwe onderdelen gemaakt die vervolgens weer terug naar Maastricht Aachen Airport vervoerd werden.

Nieuwe maatschappijAls het vliegtuig weer kan opstijgen vertrekt het overigens niet met het logo van Saudi Cargo op de zijkant van het toestel . Het leasecontract van die maatschappij is inmiddels afgelopen. Het vrachtvliegtuig verlaat Zuid-Limburg onder de vlag van ACT Airlines.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee