Gedeputeerde wil partij plastic afval in haven Stein snel weg hebben

Print
Gedeputeerde wil partij plastic afval in haven Stein snel weg hebben

Afbeelding: Mitchell Giebels

Wessem / Stein - Gedeputeerde Eric Geurts (PvdA, Milieu en Handhaving) wil dat een partij plastic afval in de haven van Stein die volgens de overheid en omwonenden bijdraagt aan vliegenoverlast daar snel wordt weggehaald.

Hij zei dit dinsdagavond op een door de provincie en de gemeente Stein belegde informatieavond in hotel Urmond. Daar waren zo’n honderd omwonenden van de Steinse haven aanwezig en liepen de emoties hoog op omdat de mensen door de vliegenplaag al sinds april niet buiten kunnen zitten.

Onder vuur
Wessem-directeur Bob Joosten werd net als vergunningverlener en handhaver Geurts door de getergde burgers zwaar onder vuur genomen. Hij zei dergelijk met etensresten vervuild afval, bedoeld voor recycling, niet meer voor overslag in de haven te willen hebben. De voorraad die er nu ligt is met netten afgedekt en wil hij laten liggen tot september, om te voorkomen dat de vele duizenden vliegen eronder bij verplaatsing eerder tot nog meer overlast zullen leiden.

Geurts benadrukte dat Wessem binnen de verleende vergunning handelde en diverse maatregelen had genomen die ook hielpen. Tegelijk heeft het bedrijf als stok achter de deur van de provincie een dwangsombeschikking gekregen.

Kosten
Onder druk van de omwonenden gaat de provincie nu met de gemeente Stein en Wessem bekijken of het afval toch niet al heel snel kan worden vervoerd voor recycling door een bedrijf in Beek. Ook beloofde Geurts te zullen bekijken of de kosten konden worden vergoed die burgers hadden gemaakt voor het weren of bestrijden van vliegen.

Geur
Een professionele ongediertebestrijder weersprak de aanname van veel aanwezigen dat het afval bij Wessem de bron was van de toename van het aantal vliegen in hun omgeving. Hij beaamde wel dat de insecten nog konden worden aangetrokken door de geur die door de fijnmazige netten heengaat.

Na afloop zei de gedeputeerde verder dat hij wil nagaan of de voorwaarden in de vergunning voor opslag moet worden aangescherpt. Nu is een bedrijf verplicht te voorkomen dat afval ongedierte aantrekt maar Geurts sluit niet uit dat ook het voorkomen van hinder voor omwonenden in de voorwaarden wordt opgenomen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →