Onenigheid tussen erfgoedverenigingen over excursie

Print
Onenigheid tussen erfgoedverenigingen over excursie

Het voormalige Klooster St. Ludwig in Vlodrop. Afbeelding: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/Wikimedia

Een geplande excursie van erfgoedvereniging Heemschut naar Meru in Vlodrop wekt ergernis bij het Cuypersgenoot- schap, een andere voorvechter van behoud van erfgoed.

Het Cuypersgenootschap heeft in een brief aan het algemeen bestuur van de Bond Heemschut uiteengezet waarom het bezoek aan de stichting Meru in Vlodrop, op 1 september van dit jaar, in zijn optiek niet door mag gaan.

Behoud klooster
"We hebben vijfentwintig jaar lang gezamenlijk gestreden voor behoud van klooster St. Ludwig", licht secretaris Leo Dubbelaar van het Cuypersgenootschap de brief toe. "Uiteindelijk is het klooster gesloopt door een instelling die daar alle geoorloofde en ongeoorloofde middelen voor heeft gebruikt. Om dan al een paar jaar later daar weer op excursie te gaan, dat is voor ons onvoorstelbaar. Er is in die vijfentwintig jaar zoveel gebeurd. Het is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de Nederlandse monumentenzorg."

Geschiedenis
Klooster St. Ludwig werd in 2015 gesloopt na een jarenlange juridische strijd. Naast de genoemde verenigingen maakte ook het burgercomité St. Ludwig zich jarenlang sterk voor het behoud van het gebouw.

In 2001 werd al een stuk van het klooster gesloopt op de dag dat de Raad van State de afgegeven sloopvergunning ongeldig verklaarde. Volgens Dubbelaar is het maar de vraag of op die geschiedenis door Maharishi-organisatie Meru zal worden teruggeblikt tijdens de rondleiding.

Afweging
Erfgoedvereniging Heemschut heeft kennisgenomen van de brief, maar blijft achter de keuze voor de excursie staan, zo laat Jan van Susante weten, voorzitter van de Limburgse afdeling.

"Wij maken daarin een andere afweging. De sloop heeft plaatsgevonden en we laten ons voorlichten over wat er nu op het terrein gebeurt en gaat gebeuren. Het Cuypersgenootschap kijkt daar anders tegenaan. Dat mag."

Van Susante noemt het jammer dat het Cuypersgenootschap de openbaarheid heeft gezocht in plaats van het in onderling overleg aan te kaarten. "Nu komt het weer over als twee erfgoedverenigingen die met elkaar overhoop liggen terwijl we toch allebei hetzelfde doel nastreven, namelijk het behoud van erfgoed."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →