Alarmnummer 112 raakte overbelast tijdens noodweer

Print
Alarmnummer 112 raakte overbelast tijdens noodweer

Afbeelding: Archief De Limburger

De brandweer slaat alarm. De wolkbreuken die het zuiden van de provincie onlangs troffen, zorgden voor overbelasting van noodnummer 112 voor heel Limburg.

Met honderden tegelijk kwamen ze binnen bij de 112-meldkamer, tijdens de wolkbreuk op 22 mei. De massale noodoproepen van inwoners en bedrijven hadden echter voor het leeuwendeel betrekking op ondergelopen kelders, keukens, woonkamers en winkels.

Misverstand
"Kennelijk is en blijft het misverstand hardnekkig: bij wateroverlast bel je 112 uitsluitend en alleen als er sprake is van levensbedreigende situaties voor mens of dier. En anders niet", beklemtoont Leon Eummelen van de brandweer Zuid-Limburg.

De gevolgen van zo’n lawine van noodoproepen in korte tijd zijn niet te onderschatten, waarschuwt hij. De telefoonsystemen van de hulpdiensten zijn namelijk niet berekend op een stortvloed van meldingen in zo’n tijdsbestek. "Overmatige piekbelasting van de centrale zorgt voor problemen."

Geblokkeerd
Tijdens het noodweer van 22 mei ging het een paar keer mis, bevestigt de brandweerwoordvoerder. "Er kwamen dermate veel noodoproepen binnen dat het telefoonsysteem ontregeld en geblokkeerd raakte. Gelukkig duurden die problemen niet al te lang en was het euvel snel verholpen. Hoe dan ook, zo’n blokkade is het laatste dat we in zulke situaties kunnen gebruiken."

Om de meldkamer zo veel mogelijk te ontlasten, besloot de brandweer lokale actiecentra in te richten voor de regio’s Maastricht en Sittard, waar de wolkbreuken het hevigst waren. "Op die manier hebben we een hoop 112-meldingen bijtijds weten door te geleiden naar die twee posten. Zo hebben we de druk op de centrale flink kunnen verlichten", stelt Eummelen.

Lees ook: ‘Mensen bellen in een reflex 112, maar dat is niet de bedoeling’

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →