Weer kritiek op nieuwe coalitie Sittard-Geleen

Print
Weer kritiek op nieuwe coalitie Sittard-Geleen

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Sittard - De inkt van het Sittardse coalitieakkoord is nog niet droog of de oppositie kraakt al enkele harde noten.

Is dit nou jullie nieuwe bestuurscultuur?, lijken de oppositiepartijen de nieuwe coalitie te vragen.

Benoeming wethouders
Eind vorige week herinnerde PVV-fractieleider Robert Housmans de coalitiepartijen aan de afspraak dat het aantal fte’s in het college zou afnemen. De totale formatie is echter op sterkte gebleven. En nu hebben alle oppositiepartijen (CDA,PVV, D66, Stadspartij en 50Plus) kritiek op de raadsvergadering van woensdagavond waarin de benoeming van de nieuwe wethouders op de agenda staat.

Brandbrief
Volgens het Reglement van Orde moet de agenda minimaal tien dagen van tevoren worden gepubliceerd. ‘Alleen in spoedeisende gevallen kan daarvan worden afgeweken. De wethoudersverkiezing is niet spoedeisend’, staat in een door de oppositie opgestelde brandbrief aan burgemeester Cox. De oproep voor de vergadering is gedaan op 29 mei: 8 dagen van tevoren. De vijf fracties vragen Cox nu een nieuwe raadsvergadering uit te schrijven. Doet hij dat niet, dan dient de oppositie (17 zetels versus 20 voor de coalitie) woensdagavond een motie in.

Zelfde scenario
Cox laat weten dat hij het verzoek van de oppositie niet zal honoreren. In zijn ogen is er wel degelijk sprake van een spoedeisend belang. Bovendien wijst hij er fijntjes op dat vier jaar geleden, toen twee van de huidige oppositiepartijen deel uitmaakten van het destijds aantredende stadsbestuur, hetzelfde scenario van toepassing was.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →