Friese voetbalclub weigert te spelen tegen moordenaar en degradeert

Print
Friese voetbalclub weigert te spelen tegen moordenaar en degradeert

Foto ter illustratie Afbeelding: AD/ ANP

Voetbalclub Stânfries uit Appelscha degradeert op eigen verzoek naar de vijfde klasse van het zondagvoetbal omdat het niet wil spelen tegen de man die in 2007 de 19-jarige studente Tessa Klaver om het leven bracht. De club weigert de nacompetitie tegen de speler van VV Aengwirden te spelen omdat enkele spelers Klaver kenden.

Dat meldt de Leeuwarder Courant. De KNVB gaat akkoord met de gang van zaken. Door de principiële opstelling van de club uit Appelscha promoveert het team van de man die Klaver om het leven bracht, VV Aengwirden, zonder te spelen naar de vierde klasse.

Gevoelig
Volgens Stânfries ligt de gewelddadige dood van Tessa Klaver voor veel spelers nog 'te gevoelig'. In een verklaring op de site van de club staat dat het bestuur de beslissing in overleg met de spelers heeft genomen. 'Wij willen daarmee de spelers en de club in bescherming nemen', aldus de verklaring. Klaver werd op 19-jarige leeftijd in de stad Groningen, waar zij rechten studeerde, gewurgd. Het meisje was bekend in Appelscha omdat ze daar vaak paard reed. Sommige spelers waren bekenden van de vrouw.

VV Aengwirden heeft aan Omroep Friesland laten weten de beslissing van Stânfries te respecteren. De club stelt verder dat de omstreden speler zijn straf uit heeft gezeten en ook weer verder moet.

Gewurgd
Marco D. werd in 2008 door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor de doodslag op Klaver. Hij heeft zijn straf inmiddels uitgezeten. D., toen student communicatie en huisgenoot van Tessa Klaver, wurgde het meisje nadat de relatie uit was gegaan en Klaver een andere huurder had gevonden voor zijn kamer. Nadat hij het meisje had gewurgd, ging hij met zijn vrienden stappen.