Beter resultaat voor sociale werkvoorziening Maastricht

Print
Beter resultaat voor sociale werkvoorziening Maastricht

Afbeelding: Johannes Timmermans

Het lukt de sociale werkvoorziening in Maastricht steeds beter zichzelf in de markt te zetten. Vooral de samenwerking met Duitse en Belgische bedrijven zorgt voor meer omzet. "We komen om in het werk", zegt bestuursvoorzitter Hans Verwijlen.

De MTB (Maastrichtse Toeleverings Bedrijven) slaagt er met steeds minder mensen in toch een hogere omzet te draaien. De gemeenten Maastricht, Eijsden-Margraten en Meerssen - de drie financiers van de sociale werkvoorziening - moesten over vorig jaar 236.000 euro bijlappen terwijl er een verlies van 2,6 miljoen was begroot.

Resultaat
"Dat is een heel goed resultaat", zegt voorzitter Hans Verwijlen van de raad van bestuur van de MTB. "Mede te danken aan het feit dat we drie jaar geleden besloten hebben ons ook op de Belgische en Duitse markt te begeven. Ons werkgebied Zuid-Limburg was erg klein. We zijn een grote organisatie - we hebben bijna duizend werknemers - en hebben dus ook veel werk nodig. Daar komt bij dat de economie in ons land weliswaar is aangetrokken, maar de prijzen aan de onderkant van de arbeidsmarkt niet gestegen zijn. In het buitenland liggen de marges over het algemeen hoger."

Azië
Vooral de samenwerking met Lebenshilfe Aachen - de Duitse evenknie van de MTB - stemt tot tevredenheid. "Samen slagen we erin om steeds meer productie die tot voor kort was uitbesteed aan Azië, terug naar hier te halen", zegt Roger Smeets, secretaris van de raad van bestuur. Zo worden er bij de MTB glasvezel patchcords gemaakt. "Glasvezel wordt doorgaans uit Azië geïmporteerd, maar is daar van slechte kwaliteit. Wij kunnen een veel betere kwaliteit bieden."

De MTB kwam bij Lebenshilfe terecht door een concrete vraag van een klant: de landelijk opererende cateraar Albron. Die had honderden houten kistjes nodig voor de aankleding van bedrijfsrestaurants. De MTB kon die opdracht niet uitvoeren omdat de afdeling houtbewerking in Maastricht een tijdje geleden is opgedoekt. In Aken bestaat die wel nog. "In Duitsland is nog meer maakindustrie. Dat is gunstig voor ons. Komende zomer kunnen we weer tien mensen detacheren bij Lebenshilfe", aldus Verwijlen.

Prijs
Dat de samenwerking aanslaat, blijkt ook uit het kwaliteitszegel dat de MTB vorige maand samen met twee andere Duitse ondernemingen kreeg toegekend door de burgemeester van Aken, Marcel Philipp. "In de voorbije vijf jaar mochten elf bedrijven die prijs in ontvangst nemen. Wij zijn het eerste buitenlandse bedrijf met het kwaliteitslabel Made in Aachen. Daar zijn we erg trots op. Het is een kroon op ons werk. We worden er gezien als een normaal bedrijf en genereren er een normale omzet. Meer dan we in ­Nederland kunnen krijgen. Ons streven is er ook op gericht zo veel mogelijk een regulier bedrijf te zijn, zodat de overstap voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar een gewone baan zo klein mogelijk wordt."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →