Stichting Dracula maakt frisse doorstart na ellende met jeugdhonk

Print
Stichting Dracula maakt frisse doorstart na ellende met jeugdhonk

Oos Heim in Margraten. Afbeelding: Google Street View

Margraten - Dracula in Margraten maakt een doorstart. Met een schone lei en op een nieuwe plek: niet meer aan de Hoenderstraat, maar in Oos Heim.

Het nieuwe Dracula concentreert zich op zijn kerntaak: het organiseren van muziekavonden voor de jeugd van Margraten. In eerste instantie waarschijnlijk een paar keer per jaar. Maar als daar behoefte aan is later wellicht ook vaker. "Desnoods huren we de grote zaal van Oos Heim twintig keer voor een concert of een dancefeest", zegt woordvoerder Ralf Willems.

Ellende
Met de exploitatie van het gebouw wil Dracula niets meer te maken hebben. De stichting heeft genoeg ellende gehad met het jeugdhonk aan de Hoenderstraat. Anderen zorgden daar voor overlast, zegt Willems. "Maar wij waren eindverantwoordelijk, dus wij kregen dat allemaal over ons heen. Ook al konden wij daar zelf weinig aan doen."

Advocaatkosten
De problemen aan de Hoenderstraat zijn uiteindelijk zo hoog opgelopen dat de gemeente de stichting vorige maand uit dat gebouw heeft gezet. Dracula is het daar nog steeds niet mee eens, maar heeft zich wel neergelegd bij dat besluit. Willems: "We zijn al 20.000 euro kwijt aan advocaatkosten. Verder procederen heeft weinig zin, want tegen de juristen van de gemeente kun je toch niet op."

Lees ook: Hitlergroet op illegale feesten in jeugdhonk

Over de afhandeling van die kwestie zijn beide partijen het nog niet eens. Volgens de gemeente heeft Dracula het gebouw helemaal gestript. De kosten die daaruit voortvloeien, wil zij verhalen op de stichting. Absurd, vindt Willems: "Wij hebben alleen meegenomen wat we daar zelf in hebben gestopt. Wij zouden juist geld van de gemeente moeten krijgen voor wat wij in dat pand hebben geïnvesteerd."

Ook op dat punt gaat Dracula waarschijnlijk niet formeel in beroep. Om dezelfde reden: het leidt alleen maar tot extra kosten. De stichting wil wel excuses van de gemeente, een oprecht sorry voor alle negatieve verhalen die de wereld in zijn geslingerd. "Het zou gepast zijn als de gemeente haar waardering uitspreekt voor al het goede werk dat wij de afgelopen vijftig jaar hebben verricht."

Hangjeugd
Informeel heeft Dracula die complimenten al binnen. De gemeenteraad van Eijsden-Margraten vraagt ‘begrip’ voor de stichting. "Ik denk dat beide partijen fouten hebben gemaakt", zegt GroenLinks-raadslid Hanneke Koene. Oud-wethouder Jo Bisscheroux - volgens Dracula de veroorzaker van alle problemen - looft de stichting voor de opvang van hangjeugd: "Ik zou willen dat we in Eijsden eenzelfde oplossing hadden."

Ondertussen bereidt Dracula zich voor op een nieuwe start. De muziekavonden in de Hoenderstraat waren legendarisch, constateert Willems, en leverden doorgaans ook de nodige inkomsten op. Dracula wil die traditie voortzetten in Oos Heim. Misschien onder een andere naam, laat Willems doorschemeren: "Tijden veranderen, en daar moet je in meegaan."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →