OM: ‘Mirad M. had plannen om Jos Vialle te ontvoeren en vermoorden’

Print
OM: ‘Mirad M. had plannen om Jos Vialle te ontvoeren en vermoorden’

De Moerdijkbrug. Foto ter illustratie. Afbeelding: Archief ANP

Well - Mirad M. (43), bijgenaamd Rico, die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Jos Vialle in Well in 2014, zou voor diens overlijden plannen hebben gesmeed om hem te ontvoeren en te vermoorden. Zijn stoffelijk overschot zou van de Moerdijkbrug gegooid moeten worden.

Dat bleek woensdagmorgen voor de rechtbank in Roermond. Daar moet M., ruim vier jaar nadat Vialle -72 toen hij stierf- in de kelder van zijn huis in Well levenloos in een plas bloed werd gevonden, alsnog terechtstaan.  

Afpersing
Het Openbaar Ministerie verdenkt de man van uitlokking van de moord op Vialle, doodslag en valsheid in geschrifte. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij de nabestaanden voor 1,4 miljoen euro zou hebben willen afpersen. M. zou aan Vialle een miljoen euro vooruit hebben betaald voor een grondtransactie aan de Hakkestraat in Venlo en 400.000 euro voor een kunstwerk, een kostbaar engelenbeeld. 

Mirad M. is  niet bij de rechtszaak aanwezig. Hij verblijft volgens zijn advocaat Irma Groenendijk in Turkije. Ze zegt dat haar cliënt de beschuldigingen ontkent. M. zou die avond onverwachts bij Vialle zijn binnengelopen. Het latere slachtoffer zou daar aan tafel hebben gezeten met zijn zoon en een zakenpartner. De drie zouden ruzie hebben gehad over geld en zouden samen naar de kelder zijn gelopen. Volgens Mirad M. zou Vialle daar met een stroomstootwapen zijn bewerkt. 

Eerste verdachte
De politie pakte M., die destijds in Delft woonde, als eerste verdachte in de zaak-Vialle op. De man heeft toegegeven dat hij op de dag van diens dood en ook eerder in de woning van Vialle is geweest. Hij zou met hem hebben onderhandeld over de verkoop van grond, kunst en twee bordelen waarvan Vialle mede-eigenaar was. 

Hartinfarct
Het onderzoeksteam ging er in 2014 aanvankelijk van uit dat Vialle een natuurlijke dood was gestorven. De arrestatie van M. wees erop dat de man mogelijk toch als gevolg van een misdrijf om het leven is gekomen. Een hartinfarct, mede veroorzaakt door stress en of pijn, zou hem fataal zijn geworden. 

Mirad M. kwam in de loop van 2014 weer op vrije voeten. Het leek er sindsdien op dat het niet tot vervolging zou komen. 
Het Openbaar Ministerie zal woensdagmiddag de strafeis tegen Mirad M. uitspreken. Advocaat Groenendijk houdt daarna haar pleidooi. Zij zal vrijspraak vragen. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →