Het Nonnetje, de Fuut en de Snip gaan bij MWC te water

Print

Iinstructie voordat de C4 met stuurman kan vertrekken. Afbeelding: Jeroen Janssen

Maastricht - Het mooie weer lokt veel mensen naar de oevers van de Maas. Bij de Maastrichtse Watersport Club wordt druk geroeid en reikhalzend uitgekeken naar de 1e sloeproeiwedstrijd die op 23 juni wordt gehouden vanuit de accommodatie aan de Hoge Kanaaldijk.

Josef Quick is die woensdag al vroeg op de club. “Met dit zomerweer zijn de vroegste uren het mooist” zegt hij vanaf het zonovergoten terras van de vereniging die meer dan 400 leden telt. Hij overdrijft niet want het uitzicht is hier onwaarschijnlijk mooi. Het spiegelgladde water in de haven die de club deelt met MCC, de Maas zelf, ze glinsteren in het zonlicht. Even verderop ligt het grindgat, een geliefde bestemming voor de roeiers.

Bij de haven gaat de boot van Manon Meis te water. Het is een C4+ met stuurman zo legt Josef uit. “Grofweg heb je drie categorieën roeiboten, van C tot A, waarbij de C-boten stabieler en wat breder zijn, dus geschikt voor beginners. Deze boten hebben een kiel die positief bijdraagt aan de stabiliteit. De A-boten zijn voor wedstrijdroeiers. Je ziet ook dat alle boten namen van watervogels hebben. Dat is niet alleen ludiek, maar ook heel erg praktisch.”

Dat stabiliteit een belangrijk begrip is in het roeien blijkt al uit de omzichtige wijze waarop de roeiers ‘aan boord’ gaan. Manon neemt bij dit proces nadrukkelijk de leiding en soepel kiest de C4+ het ruime sop om even later om het hoekje de Maas op te varen.

“Een van de leuke facetten van het roeien is dat je direct te water gaat. Dat is die eerste keren best spannend want je zit vlak op het water. Maar het went snel. De beginners gaan vaak naar de overkant om daar bij het provinciehuis wat te manoeuvreren. Daar is geen stroming en geen overig ‘verkeer’.”

In de rust van de aanlegsteiger bij de haven wordt snel vergeten dat de Maas niet alleen recreatieve gebruikers herbergt. Josef: “Wie roeit moet ook de basisregels kennen van het varen, je hebt immers te maken met beroepsvaart en andere recreanten. Hoe gedraag je je in een sluis, wie heeft er voorrang? Dat zijn allemaal relevantie kwesties. De theorie die je nodig hebt is beperkt maar wel noodzakelijk.”

Naast het roeien vanuit de thuisbasis in Maastricht, zijn de leden van MWC regelmatig elders in Nederland actief. “In het seizoen zijn er tal van tochten waar onze leden op kunnen inschrijven. Soms nemen ze dan eigen boten mee, soms maken ze gebruik van materiaal van andere verenigingen in den lande.”

Naast het riante clubhuis is het botenhuis en de werkplaats van de club gevestigd. Daar ligt het ‘kapitaal’ van de vereniging, een keur aan prefect onderhouden boten in alle mogelijke categorieën. “De club draait volledig op vrijwilligers. Het clubhuis, de onderhoud van de boten, reparaties, het in goede staat houden van het terrein, iedereen werkt mee. Zo houden we samen deze voorziening in stand en dat zorgt voor een heel prettige samenhang binnen de club.”

Een spectaculaire kennismaking met de roeisport wacht belangstellenden op 23 juni. Dan is MWC gastheer van een landelijk sloeproei-evenement. Kijk voor alle informatie hierover op de website van de vereniging. De accommodatie is gelegen aan de Hoge Kanaaldijk 100, telefoon: 043 321 6195.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →