'Museum' dat Jezuïten nalieten in de berg is al 50 jaar behouden

Het beroemde Alhambra uit Granada werd in 1923 in de grotten van de Jezuïtenberg nagebootst.

Het beroemde Alhambra uit Granada werd in 1923 in de grotten van de Jezuïtenberg nagebootst.© Stichting Jezuïtenberg

De Jezuïtenberg aan de Cannerweg dankt zijn naam aan de religieuze orde waarvan de studenten het grottenstelsel decennialang verfraaiden met soms schitterende schilderingen. De stichting die ijvert voor het behoud van het ‘museum’ in de grot, bestaat 50 jaar.

Redactie

Om te vieren en te gedenken dat de historie van de Jezuïtenberg tastbaar is gebleven, houdt de jubilerende stichting Jezuïtenberg vrijdag 22 juni een mini-symposium in de Bonnbonnière. Daar laten burgemeester Annemarie Penn, voorzitter Remy Heckers van de Jezuïtenberg en monumentenspecialist Servé Minnis hun licht schijnen over de berg. en zijn historie.

HongarenDe Jezuïtenorde startte in het jaar 1852 een theologie-opleiding in Maastricht. De opleiding vormde het vierjarige sluitstuk van een 12-jarige studie. Veel studenten waren Nederlanders, maar er studeerden ook Belgen, Duitsers, Hongaren en jongens uit Nederlands Indïe (Indonesïe) in Maastricht.

OntspanningDe studenten waren verplicht één dag per week te ontspannen, vanwege de zware studie. Ze moesten dan een uur lopen naar een natuurgebied (la campagne). Voor dat doel is rond 1880 een recreatiehuis gebouwd. Woensdag was in Maastricht campagnedag.

Grote KSommige studenten gingen naar de ondergrondse gangen van de berg om zich creatief te uiten, resulterend in beelden en houtskooltekeningen. In totaal zijn er meer dan 300 werken gemaakt, soms met een grote K, soms met een kleine k.

BehoudIn de jaren zestig van de vorige eeuw nam het aantal studenten sterk af. De theologieopleiding in Maastricht werd beëindigd.Een jaar later werd de stichting opgericht met als hoofddoel de Jezuïetenberg voor toekomende generaties te behouden. In 1996 kreeg de berg officieel de status van beschermd rijksmonument.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee