Fors meer auto-inbraken in Maastricht

Print
Fors meer auto-inbraken in Maastricht

Foto ter illustratie Afbeelding: iStock

Het aantal auto-inbraken in Maastricht blijkt vorig jaar met bijna 20 procent te zijn gestegen ten opzichte van 2016.

Er werd 921 keer ingebroken, waar dat een jaar eerder nog 774 keer gebeurde. Gemeente, politie en eigenaar Q-Park van de parkeergarages in de stad hebben inmiddels maatregelen genomen, zegt een woordvoerster van de gemeente Maastricht.

Bewaking
Q-Park zet op gezette tijden extra bewaking in en deelt zijn camerabeelden actief met de politie, die op haar beurt de opsporingscapaciteit heeft vergroot. Zo wordt er onder meer gebruikgemaakt van diverse lokmiddelen. De inzet daarvan heeft eind vorig jaar ook tot enkele aanhoudingen geleid.

De gemeente maakt bezoekers er via sociale media, borden, folders en flyers op attent geen kostbaarheden in de hun auto achter te laten. Ook de hoteliers in de stad drukken dat hun gasten op verzoek van de gemeente op het hart.

Daling
Het pakket aan maatregelen heeft in de eerste maanden van dit jaar geleid tot een daling van het aantal auto-inbraken, meldt de gemeentewoordvoerster. Het aantal fietsdiefstallen in de stad was in 2017 met 1466 nog altijd onverminderd groot, maar de gemeente verwacht dit jaar een forse afname door de ingebruikname van de bewaakte fietsenstalling bij het centraal station. In het nieuwe fietsbeleid van de gemeente, dat dit jaar wordt vastgesteld, wordt de aanpak van fietsdiefstal in elk geval nadrukkelijk meegenomen.

Waar het aantal diefstallen uit auto’s dus fors is gestegen, blijkt uit cijfers van de gemeente dat het aantal autodiefstallen vorig jaar significant is afgenomen. Het gaat om een daling van 23 procent naar 219. Ook  het aantal woninginbraken daalde. In 2016 werd er 514 keer ingebroken, vorig jaar 424 maal; een daling van 18 procent.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →