Maastrichtenaar neemt vriend letterlijk op sleeptouw in Ironman

Mathon zwemt, met Glenn in een bootje. Hij fietst met hem voorop, en hij loopt de marathon terwijl hij hem voortduwt in een rolstoel.© Mathon van Eijsden

Mathon zwemt, met Glenn in een bootje. Hij fietst met hem voorop, en hij loopt de marathon terwijl hij hem voortduwt in een rolstoel.© Mathon van Eijsden

thumbnail: Mathon zwemt,  met Glenn in een bootje. Hij fietst met hem voorop, en hij loopt de marathon terwijl hij hem voortduwt in een rolstoel.
thumbnail: Mathon zwemt,  met Glenn in een bootje. Hij fietst met hem voorop, en hij loopt de marathon terwijl hij hem voortduwt in een rolstoel.

Ironman: 3.86 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,195 kilometer hardlopen. Een megaprestatie als je de finish haalt. Maastrichtenaar Mathon van Eijsden voegt er nog een moeilijkheidsgraad aan toe. Eentje van vlees en bloed: zijn gehandicapte stadsgenoot Glenn Wijntjens.

Redactie

Mathon van Eijsden staat op zondag 5 augustus voor een dubbele uitdaging. Hij gaat niet alleen zelf de giga sportuitdaging volbrengen, hij neemt daarbij Glenn Wijntjens op sleeptouw.

BootjeGlenn lijdt aan de spierziekte ataxie van Friedriech, die hem letterlijk steeds meer bewegingsvrijheid ontneemt. Droom van Glenn was om ooit toch deel te nemen aan een groot sportevenement. Mathon, die goed met hem bevriend is, maakt die droom werkelijkheid. Hij zwemt de triathlon met Glenn in een bootje, hij fietst met zijn stadgenoot voorop, en hij loopt de marathon met hem in een rolstoel.

Nieuwe uitdagingMathon noemt het: zijn grens verleggen. “Ik ben nooit echt een sportman geweest. Vorig jaar heb ik de Ironman desondanks volbracht na een jaar keihard trainen. Dat heb ik toen gedaan voor mijn vriend Charles Miga, die lijdt aan de spierziekte ALS. Ik heb geld ingezameld voor onderzoek daarnaar. Voor komende editie van het evenement zocht ik een nieuwe uitdaging.”

GlennDat wordt dus het financieel steunen van onderzoek naar ataxie van Friedrich. Een ziekte die, helaas, een gezicht krijgt in de persoon van Glenn Wijntjens. In januari benaderde Mathon Glenn met zijn idee. “Ik wilde direct meedoen”, zegt Glenn. “Maar toen ik de afstanden hoorde, dacht ik wel: waar begint Mathon aan?” De twee spreken een aantal keer af en besluiten er vol voor te gaan.

AfvallenComplicerende factor: Mathon woont in Spanje en kan dus niet samen met Glenn trainen. Dat betekent dus alternatieven zoeken, voor Mathon, die in het dagelijks leven actief is als dj. “Soms gericht op extra uithoudingsvermogen, soms met extra gewicht. Alles om de situatie met Glenn zoveel mogelijk na te bootsen.” Glenn helpt zelf ook een handje, door simpelweg af te vallen. Toen Mathon hem benaderde, woog Glenn 85 kilo. Inmiddels zit hij op 72,5 kilo. “Ik wil naar de 70, want dat is voor Mathon natuurlijk iets eenvoudiger. Ik doe wat ik kan om mijn bijdrage te leveren. Ik eet koolhydraatarm, fitness veel en train met de handbike.”

KnallenMathon heeft er gigantisch veel respect voor. “Als je ziet welk noodlot Glenn heeft getroffen en wat hij nu dan nog doet om zijn leven te leven en deel te nemen aan Ironman, geweldig!” Glenn heeft ook veel respect voor Mathon. “Het is een enorme uitdaging, samen gaan we ervoor. En ik ben ervan overtuigd dat het ons gaat lukken.” Mathon knikt instemmend. “Wij gaan knallen samen!”

Stop ALSOm aan de Ironman te kunnen beginnen, is nog geld nodig, zo laat Mathon weten. “Voor de aanschaf van de juiste materialen, voor de juiste voorbereidingen, maar ook voor het goede doel, onderzoek naar ALS en ataxie van Friedriech. Glenn en Mathon steunen kan via bankrekeningnummer NL57 SNSB 09385675 tnv DJ Stop ALS. (bron: Mathon van Eijsden)

Meer weten? Kijk op www.teamsuper-maan.com

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal