Chroom-6-slachtoffers boos over 'flutregeling'

Beelden uit de werkplaats van het voormalige depot in Brunssum.© De Limburger

De (oud-)Defensiemedewerkers die jarenlang op de Navo-depots in Eygelshoven en Brunssum zijn blootgesteld aan het kankerverwekkende chroom-6 zijn niet blij met de tegemoetkomingsregeling van Defensie.

Bram van der Heijden

Tientallen van hen uitten woensdag hun ongenoegen tijdens een bijeenkomst in Roermond waarin Defensie, het RIVM en de vakbonden de regeling kwamen toelichten.

Lees ook: Heerlense advocaat vindt chroom-6-regeling te beperkt

ExcusesMaandag bood staatssecretaris van Defensie Barbara Visser de voormalige POMS-medewerkers haar excuses aan omdat Defensie als werkgever ernstig is tekortgeschoten in het beschermen van hen tegen het kankerverwekkende chroom-6. Dit gebeurde ondanks dat al bij het leger vanaf 1973 bekend was dat dit een uitermate gevaarlijke stof was voor de menselijke gezondheid. Defensie betaalt de slachtoffers die kampen met aan chroom-6 gerelateerde aandoeningen, en die werkten in een functie waarin ze werden blootgesteld aan de stof, een tegemoetkoming tussen de 5000 en 40.000 euro.

FlutregelingVeel voormalige POMS-medewerkers staken woensdag hun woede niet onder stoelen of banken. "Schandalig", noemt Henk Coort, een van de klokkenluiders in 2014, de gang van zaken. "Er zijn mensen met veel meer aandoeningen dan nu zijn opgenomen in de regeling. Tientallen mensen vallen buiten de boot. Dit is een flutregeling."

Lees ook: Defensie komt met schaderegeling voor chroom-6

Gedurende de vragensessie regende het verwijten aan het adres van Defensie. Ook het RIVM werd kritisch bevraagd waarom tot op heden alleen chroom-6 is onderzocht en dat de andere gevaarlijke stoffen op de voormalige POMS-sites, zoals verarmd uranium, niet onder de loep zijn genomen.

EmotioneelDe bijeenkomst was behoorlijk emotioneel. Er werden veel schrijnende verhalen verteld van mensen met terminale kanker en weduwen die vertelden hoe ze hun man nog voor hun veertigste zagen sterven aan longkanker. "Als we de tijd terug konden draaien, dan deden we dat zeker. Maar dat gaan helaas niet", stelde Arian Minderhoud namens Defensie.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal