Zeven en een half jaar cel geëist in zaak-Vialle

Print
Zeven en een half jaar cel geëist in zaak-Vialle

T. zou plannen hebben gesmeed om Vialle te laten vermoorden en van de Moerdijkbrug te laten gooien. Afbeelding: Archief ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag 7,5 gevangenisstraf geëist tegen de 43-jarige Mirad T. voor onder andere zijn betrokkenheid bij de dood van Jos Vialle.

De 72-jarige man werd op zaterdag 22 maart 2014 dood aangetroffen in de kelder van zijn woning in Well.

Hartaanval
Volgens officier van justitie Leonard Geuns heeft T. het slachtoffer mishandeld voordat die aan een hartinfarct - mogelijk door pijn en/of stress - stierf. Geuns vindt dat er te weinig bewijs is voor het verwijt dat de verdachte Vialle die avond heeft doodgeslagen. Hij ziet wel een nadrukkelijk verband tussen het geweld en de hartaanval.

Mirad T., die in 2014 in Delft woonde, was woensdag niet bij rechtszaak. Hij verblijft volgens zijn advocaat Irma Groenendijk in Turkije. T. ontkent alle feiten. De politie pakte hem in juli 2014 T. als verdachte op in de zaak, maar hij kwam na enkele maanden al weer op vrije voeten.

Ontvoeren
Voor het OM staat behalve de mishandeling die tot de dood heeft geleid ook vast dat Mirad T. plannen heeft gesmeed om Jos Vialle voor diens dood te laten ontvoeren, te vermoorden en zijn lichaam van de Moerdijkbrug te laten gooien. Hij zou uit zijn geweest op losgeld van familieleden en of een zakenpartner. Een familielid van T. dat hij bij de moord wilde betrekken, stapte met het verhaal naar de politie. 

1,4 miljoen
Volgens de officier van justitie heeft T. nog een derde misdrijf gepleegd. Hij zou na de dood van Jos Vialle met valse documenten hebben geprobeerd om van diens nabestaanden 1,4 miljoen af te troggelen. T. beweerde aan Vialle een miljoen euro hebben vooruit hebben betaald voor een grondtransactie aan de Hakkestraat in Venlo en 400.000 euro voor een kunstwerk, een kostbaar engelenbeeld. Mirad T. liet beslag leggen op bezittingen van de Vialles en spande, tevergeefs, een procedure tegen hen aan bij de rechtbank Limburg. 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen