Drijfhout uit België belemmert scheepvaart in Limburg

Print

Afbeelding: Peter Bruijns

Rijkswaterstaat in Limburg heeft de handen vol aan het opruimen van drijfhout dat de scheepvaart belemmert.

De takkenbossen en de boomstammen op de rivier de Maas en het Julianakanaal zijn afkomstig van zijrivieren van de Maas in de Belgische Ardennen. Door de extreme regenval van de afgelopen dagen staat het water er hoog en wordt het drijfhout meegevoerd door de snelle stroming.

Uitzonderlijk
"Dit is heel uitzonderlijk. In jaren is er nog nooit zoveel drijfhout gezien', zei een woordvoerster van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland. "Van Eijsden tot Born drijven er over een lengte van ongeveer 50 kilometer takkenbossen en boomstammen."

Rijkswaterstaat werd gealarmeerd door schippers die zeiden dat de boomtakken schade kunnen veroorzaken aan hun schip en in de schroef terecht kunnen komen.

Eerst wordt de vaargeul van het Julianakanaal schoongemaakt. Sinds dinsdag zijn al acht vrachtwagens vol drijfhout afgevoerd. Rijkswaterstaat denkt nog wel enkele dagen nodig te hebben om het Julianakanaal schoon te maken. Daarna volgen de Maas en de havens. (anp)

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →