Gevangenisvriend Luikse schutter opgepakt na tip over mogelijke nieuwe aanslag

Print
Gevangenisvriend Luikse schutter opgepakt na tip over mogelijke nieuwe aanslag

Links de Luikse schutter Benjamin H. Rechts zijn gevangenisvriend Fouad B. Afbeelding: Politie België

Fouad B., de man die mede verantwoordelijk zou zijn voor de radicalisering van de Luikse schutter Benjamin H., is vanmiddag opgepakt. Dat melden Belgische media. De politie had een tip gekregen over een mogelijke nieuwe aanslag.

De politie hield Fouad B. rond 14.00 uur aan in Ensival, een deelgemeente van Verviers. Bij de arrestatie raakte een agent gewond die per ongeluk in zijn eigen been schoot toen hij uit zijn auto stapte. B. werd gezocht omdat hij de voorwaarden van zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling op 22 mei niet zou hebben nageleefd, stelt het federaal parket.

Fouad B. is afkomstig uit Verviers en leerde Benjamin H., de dader van de dodelijke schietpartij in Luik, kennen in de gevangenis. Hij zou er mede voor gezorgd hebben dat hij radicaliseerde. Fouad B. riep medegevangenen op om in Syrië te gaan vechten of in België aanslagen te plegen. 

Op de lijst
Fouad B. is nooit veroordeeld voor terrorisme, maar wel voor meerdere inbraken, valsemunterij en geweld. Hij was bekend bij de Belgische inlichtingendiensten en stond op hun lijst met terroristen. Daar had hij de kwalificaties HTF (Homegrown Terrorist Fighter) en FTF (Foreign Terrorist Fighter).

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →