Dronken scooterrijder krijgt taakstraf

Print
Dronken scooterrijder krijgt taakstraf

Beeld ter illustratie. Afbeelding: iStock

Met een slok op een voetganger aanrijden met je scooter. Het levert een Roermondenaar zes maanden voorwaardelijke celstraf op.

Behalve de voorwaardelijke celstraf legde de rechtbank in Roermond ook nog een taakstraf van 240 uur op en mag de man, de 25-jarige A.L., drie jaar lang geen motorrijtuig besturen.

Alcoholprobleem
De straf is fors lager dan de eis twee weken geleden. De officier van justitie eiste toen vijftien maanden celstraf waarvan vijf voorwaardelijk. De rechtbank gaat daar echter niet in mee en legt onder meer een voorwaardelijke straf op, zodat L. hulp kan zoeken om zijn alcoholprobleem te verhelpen.

Volgens de rechtbank is vast komen te staan dat de man aanmerkelijk onvoorzichtig is geweest toen hij op 1 januari 2017 in de vroege ochtend op zijn scooter stapte. Op de Hendriklaan in Roermond botste hij op een man die daar na de nieuwjaarsnacht enkele vrienden gedag aan het zeggen was, staand naast een geparkeerde auto. Het slachtoffer brak door de botsing meerdere botten in zijn gezicht en kreeg later ook psychisch een klap. Hij moest onder meer zijn opleidingstraject bij Defensie afbreken.

Waarom L. tegen de man aan reed, kon hij twee weken geleden niet met zekerheid zeggen. Hij stelde te zijn afgeleid door vuurwerk.

Geen rijbewijs
Uit onderzoek van de politie bleek dat L. niet alleen onderweg was terwijl zijn rijbewijs al ongeldig was verklaard, hij had ook nog eens vier keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed. Omstandigheden die de rechtbank hem zwaar aanrekent.

Wat ook strafverzwarend werkte, was het feit dat L. al vier keer eerder was veroordeeld voor rijden met drank op, reden waarom zijn rijbewijs al ongeldig was verklaard. Wat in het voordeel van L. werkte, was dat hij tijdens de zitting twee weken geleden aangaf te beseffen dat hij die nacht fout had gehandeld.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen