'Eerste speciaalbier van Nederland' vertrekt met stille trom

Print
'Eerste speciaalbier van Nederland' vertrekt met stille trom

Algemeen directeur Jan-Paul Rutten van bierbrouwer Gulpener Afbeelding: Luc Lodder

Gulpen - Gulpener Dort, een van de eerste speciaalbieren van Nederland, is niet meer. De laatste fusten en flesjes met het volmoutige bier verlieten vorige week de brouwerij in Gulpen.

De brouwerij heeft  de productie van het bier dat voor het eerst werd gebrouwen in 1953, stopgezet.  De groep liefhebbers werd steeds kleiner.

De  brouwerij verkocht in 2017 nog slechts 15.000 liter van het goudgele vocht met de lichtzoete smaak, aldus Maartje Rutten van de brouwerij. “De laatste twee jaar hadden nog maar 23 horecazaken in het land Dort in hun assortiment.”

Mijnwerkers
Gulpener Dort was in de jaren '50 en '60 vooral populair onder mijnwerkers en kreeg onder bierkenners vaak een hoge beoordeling. Toch was het nooit een hardloper, zo laat Rutten weten. “De laatste vijf jaar kwamen er  steeds meer  andere speciaalbieren op de markt. Het werd voor ons steeds minder rendabel Dort te blijven brouwen. Bovendien hebben we ons eigen aanbod aan speciaalbieren uitgebreid naar 20 soorten, anno 2018. Dus ook daarom moest Dort uiteindelijk, helaas afvallen.”

Niet alleen de brouwerij neemt afscheid van Dort, ook voor de selecte groep liefhebbers is het verdwijnen van dit roemruchte bier een hard gelag.

Voldoende vraag
De brouwerij wil de  ‘Dort die-hards’ tegemoet komen. Rutten: “Bij voldoende vraag gaan we Dort twee keer per jaar brouwen in onze microbrouwerij.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje