Zwolle heeft primeur met eerste plastic fietspad ter wereld

Print
Zwolle heeft primeur met eerste plastic fietspad ter wereld

Een impressie van de PlasticRoad Afbeelding: AD/KWS

Zwolle krijgt een fietspad van gerecycled plastic. Dat moet in september klaar zijn. Volgens de gemeente is het de eerste zogeheten PlasticRoad ter wereld.

Het pad wordt ongeveer 30 meter lang en is bedoeld om te kijken of de techniek haalbaar is. De constructie is licht van gewicht en vormt een duurzaam alternatief voor de traditionele weg, beweert leverancier KWS. De wegen zouden drie keer langer mee gaan dan een gemiddelde weg.  De gemeente Zwolle hapte als eerste toe en gaat op pilotbasis de weg testen.

In september moet het eerste fietspad van plastic feit zijn. Een paar maanden later volgt het tweede fietspad van PlasticRoad in Nederland, op een nog te bepalen plaats in de provincie Overijssel. Waar de weg komt te liggen in Zwolle is nog onbekend. 

Plastic
De PlasticRoad wordt gemaakt van plastic wegelementen. Die worden voorbereid in de fabriek, waardoor wegen niet geteerd hoeven te worden. In de wegen wordt vervolgens een holle ruimte aangelegd waar kabels en leidingen in passen en waar de waterafvoer doorheen wordt geleid. Ook de aanleg is daarmee vriendelijker voor het milieu en maakt het makkelijker om werkzaamheden aan het riool te doen.

Anne Koudstaal en Simon Jorritsma van KWS bedachten PlasticRoad. "Na lang ontwerpen, testen en doorontwikkelen zijn we ontzettend trots dat onze PlasticRoad er nu écht gaat komen. Samen met de provincie Overijssel en de gemeente Zwolle zetten we een stap naar een duurzamere wereld met dit eerste PlasticRoad-fietspad.”

Zonnepanelen
Het is overigens niet het eerste duurzame fietspad van Nederland. In Krommenie werd vier jaar geleden al een fietspad van zonnepanelen aangelegd, de SolaRoad. Die wekt elektriciteit op. Inmiddels zijn er ook zulke paden in Haaksbergen en in het Groningse Blauwestad.