Tbs'er De Rooyse Wissel weet uit te breken uit eigen kamer

Print
Tbs'er De Rooyse Wissel weet uit te breken uit eigen kamer

Afbeelding: ANP

Oostrum - Een tbs-patiënt van tbs-kliniek De Rooyse Wissel heeft weten uit te breken uit zijn eigen kamer. De kliniek zegt direct maatregelen genomen te hebben.

De patiënt legde op een mobiele telefoon, die hij niet zou mogen hebben, vast hoe hij na insluiting op zijn kamer het slot forceert en rond kan lopen op de verder afgesloten lege groepsafdeling.

Op de afdeling is ’s avonds en ’s nachts geen toezicht. Het filmpje is in bezit van 1Limburg.

Geschrokken
In een verklaring op de website laat de directie van De Rooyse Wissel weten geschrokken te zijn van het incident, maar zegt dat de tbs’er niet van de afdeling kon, laat staan naar buiten.

Uit een onderzoek dat de kliniek direct heeft ingesteld blijkt nu dat de kamerdeuren van de woon- en slaapruimtes van de tbs-patiënten van buitenaf zodanig te manipuleren zijn dat ze na insluiting te openen zijn. Volgens de kliniek zijn alle deuren gecontroleerd en is er verder niet met andere deuren geknoeid.

Maatregelen
De kliniek heeft naar aanleiding van het incident direct maatregelen genomen. Bij insluiting van de patiënten worden voortaan alle deuren gecontroleerd op eventueel geknoei met het slot.

Op de langere termijn wil de kliniek de sloten zo aanpassen dat een dergelijke controle niet meer nodig is, omdat manipulatie niet langer mogelijk is.

Telefoon
Het incident was voor de kliniek ook aanleiding voor een controle van de kamer van de uitgebroken patient. Daarbij is een telefoon aangetroffen. Met die telefoon zijn volgens de kliniek de beelden gemaakt van de ‘uitbraak’ en het rondwandelen op de afdeling.

De patiënt heeft die beelden ook weten te delen buiten de kliniek. "Dat betreuren wij", zegt de kliniek.

Veiligheid
De directie van De Rooyse Wissel benadrukt dat de veiligheid in de kliniek niet in het gedrang is geweest tijdens of als gevolg van het incident. Wel merkt de directie in haar verklaring op dat de kliniek geen gevangenis is.

Contrabande is verboden, maar het is een illusie om een instelling 100 procent vrij van contrabande te krijgen. "De technologische ontwikkelingen gaan snel. Telefoons worden steeds kleiner. En patiënten en hun bezoekers zijn vaak zeer inventief."

Het incident en het bezit van de mobiele telefoon hebben consequenties voor de tbs-patiënt. Welke dat zijn, zegt de kliniek niet.

Ontsnappen
Maandag probeerde al een andere tbs'er te ontsnappen uit de Rooyse Wissel. De man slaagde erin achter een medewerker aan te lopen richting de receptie. Maar voor hij de uitgang had bereikt, werd hij opgemerkt.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →