Eerste glimp van eenwording Fronten in Maastricht

Print
Eerste glimp van eenwording Fronten in Maastricht

De fietsersbrug, het eerste stukje droge gracht en een blik op de Hoge Fronten. Afbeelding: Annemiek Mommers

De Hoge en de Lage Fronten in Maastricht waren lang gescheiden. Straks leidt een gracht wandelaars onder de Cabergerweg door. Een eerste glimp is al te zien.

De Linie van Du Moulin, een netwerk van verdedigingsmuren, lag buiten de stadspoorten, net als de lagere gelegen Bossche Fronten (Lage Fronten). Maastricht ving de vijand buiten de stad op, tot die in 1867 geen vestingstad meer was en steeds meer industriestad werd. Dat had vooral grote gevolgen voor de Lage Fronten. Ze werden een overslaghaven voor de Sphinx en waar nu de grote parkeerplaats aan de Cabergerweg is, lag tot 1955 treinstation Boschpoort.

Park
Aan de historische scheiding tussen de beide voormalige vestingwerken komt een einde, zodat er voor de voetganger één groot Frontenpark ontstaat. Van achter de Lambertuskerk kun je straks rechtstreeks naar het Bassin wandelen. Momenteel is de Cabergerweg ter hoogte van dat nieuwe Frontenpark afgesloten voor auto’s. De tijdelijke fietsersbrug geeft al een idee van de toekomstige situatie: je ziet het begin van een straks 120 meter lange droge gracht. Een Belgisch bedrijf is druk aan het graven.

Spectaculair
Het wordt een nogal spectaculaire doorgang die leidt naar de gerenoveerde en vernieuwde Lage Fronten. Straks kun je langs of zelfs over het water van de voormalige haven, tussen de hoge vestingmuren door, filmhuis Lumière bereiken.

Een uitkijkplatform met een monumentaal aandoende muur, bij de Cabergerweg, is bijna klaar. Het is momenteel druk in de hele omgeving. Ook de wegen onderaan de Statensingel liggen open, maar verkeer kan er langs. Veel auto’s hoeven daar niet meer te komen: de Cabergerweg-parkeerplaats heeft een nieuwe ingang aan de Frontensingel.

De droge verbindingsgracht moet in september klaar zijn. Dan wordt geschiedenis geschreven: de Hoge en Lage Fronten zijn een eenheid.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →